Problem att ordna 3 638 praktikveckor
"Elevpuckeln" ger inte bara platsproblem i högstadieskolorna under 2004-05. Eleverna ska ha praktik i arbetslivet också.Under kommande läsår behövs 3 638 praktikveckor, och att hitta alla de praktikplatserna är svårt.
Men när första "stoppaketet" kom 2001 försämrades möjligheterna att ta emot elever, och inför läsåret 2004-05 meddelade hälso- och sjukvårdsförvaltningen att man inte kan ta emot några elever för praktik på lasarettet. Om Buf bekostar en handledare skulle man möjligen kunna ta emot elever i årskurs 9.
Bufs utvecklingschef Karin Nyström tycker att det är en olycklig utveckling. Vård och omsorg på Gotland har stora pensionsavgångar de närmaste åren och därmed ett stort behov av nyrekryteringar.
Ta vara på möjligheterna att träffa ungdomar, uppmanar Karin Nyström.
<span class=MR>Kan göra som P 18</span>
Barn- och utbildningsförvaltningen tycker att vård och omsorg kan göra som P 18.
Militären säger uttryckligen om sin Prao-verksamhet, att syftet med praktiken är att skapa en grund för fortsatt rekrytering.
Barn- och utbildningsförvaltningen föreslår att man tillsammans med hälso- och sjukvårdsförvaltningen och Gotlands vård och omsorg utarbetar en gemensam plan för hur fler elever ska kunna få praktik inom vård och omsorg.
Det är dock på sin plats att påpeka att det inte bara är inom vård och omsorg som det behövs fler praktikplatser. De elevkullar som ska ut på praktik under läsåret är så stor, att det behövs fler platser även inom den privata sektorn, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Brittis Benzler (v).
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!