Prisstopp införs vid en övergång till euro

Högre löner, lägre priser och lägre boräntor.
Detta utlovar konsumentminister Ann-Christin Nykvist blir det mycket positiva resultatet för konsumenterna vid ett svenskt införande av euron.
För att undvika befarade smygprishöjningar vid en övergång presenterade hon också en färdig handlingsplan från regeringen som bland annat omfattar prisstopp en månad före respektive efter det årsskifte övergången sker.

Gotland2003-07-12 04:00

Ja, nu börjar de konkreta plånboksfrågorna ta sig in i euromatchen på allvar. Till stöd för sina teorier hade Ann-Christin Nykvist med sig regeringskansliets färska rapport "Vad tjänar konsumenterna på euron?".
Vid presentationen av denna, i Erlanderska rummet på Wisby hotell, backades hon upp av ja-företrädarna Mats Hulth, vd för Sveriges hotell- och restaurangföretagare, och Dag Klackenberg, vd för Svensk handel.
<span class=MR>Huvudargument</span>
Hennes huvudargument för ett ja kan kort sammanfattas med att ett införande av euron medför en ökad handel som ger utrymme för tillväxt som ger konsumenten ökad köpkraft.
I undersökningen har man koncentrerat sig på boräntor, priser och reallöner.
Ann-Christin Nykvist är övertygad om att räntorna kommer att gå ner.
­ Jag hävdar att de blir lägre eftersom det blir en press på dessa och där bland annat en bättre konkurrens mellan bankerna trycker ner räntorna i och med en väsentligt större marknad. Hur mycket handlar om ett stort spann men mellan 0,2-0,75.
Priserna
­ Sverige är ett högprisland, slog konsumentministern fast.
­ Priserna ligger väsentligt över genomsnittet i EU, i snitt ligger vi 20 procent över och där momsen faktiskt inte betyder så mycket, däremot arbetskraftskostnader och sociala avgifter.
Redan inträdet i EU medförde en svensk prissänkning eftersom vi då hade 40-50 procent högre priser.
<span class=MR>Lättare jämföra</span>
Ann-Christin Nykvist hävdar att euron genom ökad handel och konkurrens medverkar till lägre priser i och med att det blir lättare att jämföra priser vilket gör konsumenterna blir mer prismedvetna.
­ Man kommer att handla mer på nätet även om man förstås inte köper mjölken i Tyskland.
Beträffande reallönerna menar ministern att eftersom handeln kommer att öka väsentligt så ger detta utrymme för en ökad produktivitet i näringslivet och en högre nationalinkomst vilket ger utrymme för högre reallöner för konsumenterna.
Priskontroll
En återkommande invändning mot euroinförandet är att priserna avrundas uppåt.
Ann-Christin Nykvist:
­ Smygprishöjningar kommer inte att accepteras. Regeringen har en färdig handlingsplan. Priserna kommer att frysas en månad före och en månad efter inträdet vid nyår. Vi kommer också att inrätta en priskommission dit folk kan vända sig med klagomål. Det blir också dubbelprismärkning kronor/euro under ett år så det går att jämföra.
Ofta är det på turistorter som priserna höjts när den nya valutan införts.
­ Vi ska sätta fokus på de branscher vi vet varit aktuella i omvärlden.
<span class=MR>Satt en norm</span>
Branschföreträdarna lovade att göra vad de kunde för att undvika smyghöjningar.
­ Vi har satt en norm och vill nu att andra förbund påverkar sina medlemmar, exempelvis att Kommunförbundet rekommenderar kommunerna att gå ut och göra samma sak, framhöll Dag Klackenberg.
­ Vi representerar 75 procent av omsättningen i branschen och ska försöka påverka även övriga. Vi ska också sätta en blåslampa i häcken på våra leverantörer så att de följer våra rekommendationer fastslog Mats Hulth. Folk vet vad en stor stark kostar och hittills har ju Sverige varit bäst i klassen på att följa EU:s regler.
­ Besöksnäringen är helt beroende av ett ja, Sverige har lägst andel utländska turister, här finns en enorm potential, 25 miljoner välbeställda européeer har aldrig varit i Sverige men vi kan inte konkurrerara med vår gamla valuta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om