Bakom planket mot Tranhusgatan ligger det lilla paradis som fÄr Ärets trÀdgÄrdspris frÄn DBW.
HÀr njuter Inger och Jarl Tevebring frÄn vÄrlökar till julrosor. De Àr mÄna om att trÀdgÄrden ska vara en glÀdje och inte bli ett trÄkigt mÄste.
Inger och Jarl Tevebring hade nyligen flyttat till Gotland nÀr de 1992 flyttade in i ett av de stora stenhusen ovanför Botaniska trÀdgÄrden i Visby. Samtidigt som huset rustades upp och utvÀndigt ÄterstÀlldes till sitt ursprungliga skick, gav de sig ocksÄ i kast med den lite vildvuxna trÀdgÄrden.
DÄ dominerades den av snÄr, kirskÄl och en stor tuja. TvÄ decennier senare kliver vi in i ett vÀlskött paradis.
I mitten av juli blommar rosor och lavendel, liljor och veronikor, men Inger och Jarl har arbetat för att det hÀr ska bli en trÀdgÄrd som Àr njutbar Äret runt. Det har de lyckats riktigt bra med, tycker DBW:s trÀdgÄrdskommitté, och dÀrför fÄr Inger och Jarl Tevebring DBW:s trÀdgÄrdspris 2012.
I motiveringen skriver trÀdgÄrdsstyrelsen bland annat: "GenomtÀnkt planering dÀr blomningstiden för olika vÀxter avlöser varandra över sÀsongen. Stort fokus pÄ olika trÀd som i vissa fall har beskurits djÀrvt till ÀndamÄlsenliga och dramatiska former".
Inger och Jarl Tevebring Àr stolta och glada över priset. Flera grannar har fÄtt priset tidigare och det tror de inte Àr nÄgon slump. I den hÀr delen av stan Àr det en hÀrlig mylla och bakom muren skapas en gryta dÀr det ofta Àr lite varmare Àn utanför muren.
Vid trÀdgÄrdsbordet berÀttar de hur trÀdgÄrdsÄret ser ut pÄ Tranhusgatan 25:
- PÄ vintern Àr det trÀdens former som dominerar. Vi har ocksÄ julrosor i mÄnga olika fÀrger, sÀger Jarl, som Àr den som brukar sköta trÀdbeskÀrningen och som har förvandlat ganska yviga trÀd till bonsailiknande smycken.
NÀr den tidiga vÄren har passerat med sina lökar och blÄsippor slÄr magnoliorna ut pÄ bara kvistar.
- NÀr de blommar dominerar de trÀdgÄrden fullstÀndigt. DÄ ser man ingenting annat, berÀttar Inger.
Och sedan, vid skolavslutningstid, drar pionerna i gÄng. Inger och Jarl Tevebring har mÄnga olika sorter. NÄgra vÀxer som en hÀck lÀngsmed uteplatsen, de vÀldiga trÀdpionerna stÄr som solitÀrer lÀngsmed murar och plank.
PÄ sensommaren kommer hibiskusen och höstanemonerna och till hösten firas trÀdgÄrdsÄret ut med hagtornens och rönnbÀrstrÀdens fÀrgprakt.
En trÀdgÄrd för njutning Äret om, med andra ord, och en trÀdgÄrd för alla. Inger och Jarl Tevebring Àr mÄna om att barnbarnen ska trivas i trÀdgÄrdens rum. De har murat upp en "barnbarnsbÀnk" omkring en liten eldplats och bakom den taggiga jÀrneken har ungarna en avskild koja.
- Barnen mÄste fÄ röra sig i trÀdgÄrden och plocka blommor. NÀr de fÄr vÀlja vilken blomma de vill kan det lika gÀrna bli en fin ros som en maskros, berÀttar Jarl.
En vÀlvÄrdad trÀdgÄrd Àr förenad med en hel del arbete, förstÄs, men Inger och Jarl Tevebring har varit mÄna om att inte lÄta trÀdgÄrden bli ett trÄkigt mÄste. BÄda har nyligen gÄtt i pension efter ett intensivt yrkesliv med lÄnga arbetsdagar och trÀdgÄrdsarbetet har varit en kÀlla till ÄterhÀmtning och glÀdje, men vissa perioder har de varit tvungna att lÄta trÀdgÄrden att stÄ Ät sidan.
- TrÀdgÄrden Àr till för oss, det Àr inte vi som Àr till för den. Och vi blir inte hysteriska av att det vÀxer lite kirskÄl hÀr och var. Det Àr tvÀrtom bra om man kan lÄta en rabatt vara ifred ibland, dÄ hinner ju vÀxterna frösÄ sig, sÀger Inger Tevebring.