I Fole- årets socken- invigdes den stora Primörfesten i strålande sol på torsdagsförmiddagen.
- Från Vamlingbo i söder till Fårö i norr kommer det att bjudas på massor av smakupplevelser, berättar Peter Daun från Goda Gotland. Det är andra året vi har det här upplägget med primörer. Arrangemanget föregicks av sparrisfestivalen. Nästan samtliga arrangemang är dessutom fulltecknade, så vi måste få kalla det succé!
Peter Daun skötte invigningstalet och pratade om den kulinariska revolution som pågår på ön: vapnen är tryffel, ost, grönsaker och allt annat gott som Gotland har att erbjuda.
Socknen Fole har verkligen ett fullspäckat schema under torsdagen och fredagen.
I maskinhallen vid Ryftes i Fole blir det stor fest, där det bjuds kulinariska upplevelser som kajpsoppa, persiljerotsgratäng och gotländsk pastrami.
- Festen är helt fullbokad och har varit det en bra tid. Det är verkligen jätteroligt säger Ynge Andersson från Ryftes.
I Fole kan man även delta i ett sockenrallyt med besök på Stentollby Häst och turism, Stora Tollbygård, Fole missionshus, Ryftes grönsaker och Fole kvarn.
Annat kul på gång i Fole är limpbakning, loppis, varpakastning och så kan man ta en sväng med det blågula tåget, för det är ju inte varje dag det är i socknen.
Riina Noodapera från Hushållningssällskapet ser glad ut i solskenet utanför Krampbroboden:
- Tänk vilken grej för landsbygden! Vi har ju så mycket delikatesser och primörer, och den här primörfesten är ju ytterligare ett sätt för oss att synliggöra att den gotländska landsbygden verkligen lever. Öland har sin skördefest, och nu har vi vår primörfest!
Vilken är din favoritprimör?
- Ogräs!
Ogräs?
- Ramslök och kajpor är faktiskt ogräs. Jag gör en god omelett tillsammans med nässlor och kirskål. Både nyttigt och mycket gott!