Premiär för ny hemvärnsutbildning

I går var det åter inryckning på Gotland. 29 gotländska ungdomar mellan 18 och 30 år började en tre månaders utbildning till hemvärnssoldater.
Förra gången det var inryckning var i januari i fjol då sista vaktsoldatstyrkan inom gotländskt försvar började. Därefter var det slut på grundutbildningen vid gotländska regementen.
Det här är en försöksutbildning och en likadan startar i Falun.

Gotland2006-09-19 06:00
Skillnaden är att utbildningen på Gotland är frivillig medan deltagare till utbildningen i Falun tagits ut på samma sätt som värnpliktiga.
Det var ett förväntansfullt gäng som i samlad trupp, ibland i takt ibland i otakt, gick till truppserviceförrådet för att få sin utrutsning på måndagsförmiddagen.
Emma Sjöli från Visby gick en bit bak i truppen.

Spännande
- Jag har jobbat på färjorna i sommar, säger hon. Jag har aldrig utbildat mig inom försvaret tidigare. Det här skall bli spännande. Hade jag inte gjort det här hade jag sökt jobb.
Tio av de 29 ungdomarna är flickor.
Enligt Gotlandsgruppens chef Ronny Larsson är den här försöksutbildningen en ödesfråga för hemvärnet på Gotland. När det gäller rekryteringen har man numera ingen naturlig bas att ta av sedan värnpliktsutbildningen lades ner här. Den här utbildningen är mycket viktig för alltså hemvärnet här.
Ställföreträdande utbildningsschefen i Gotlandsgruppen, Göran Karlsson, har hand om kursutbildningen tillsammans med ytterligare fyra personer.
- Vi hoppas kunna få hit den här utbildningen åtminstone vartannat år framöver, säger han.
Sven Björk, Stånga, kommer kånkade på kläderna han nyss fått.
- Kul grej det här, säger han. Annars skulle jag ha sökt jobb. Nu funderar jag på att vidareutbilda mig inom försvaret efter de här tre månaderna.
Helena Edlund, Rone, står och provar skor.

En utmaning
- Det här blir en utmaning, säger hon. Jag har tänkt att det hade varit roligt att göra lumpen. Nu blir det den här utbildningen istället. Tidigare har jag varit ute och rest en del samt jobbat i äldrevården.
Josefina Åsemyr, Visby, är inställd på att söka utlandstjänst efter utbildningen här. Hon är 30 år och har varit lotta i fyra.
- Jag har även gjort internationell stabslottautbildning samt varit på övning i Ukraina. Så det blir nog mer utlandet framöver.
Josefina arbetar annars som snickare på Nimbus i Visby.
Vad kan då de 29 hemvärnssoldaterna efter tre månaders utbildning?
- De är skyddsvakter, säger Göran Karlsson. Bland annat bevaka förråd. De får placering i gotländska hemvärnet och kan välja mellan att göra 20 eller 60 timmar om året inom hemvärnet. Utbildningen innehåller mest strid och skyddsvakt. Av de 640 timmarna blir det 70 timmar vapentjänst.
Medan de sista i gänget kommer ut med sina väskor och ryggsäckar fulla av kläder har de övriga börjar kvittera ut vapen i förrådet bredvid.
Under de tre månaderna kommer de ha att ha sin fasta punkt i kasernen Bysen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om