Prat om vanor för bättre hälsa

Gotlänningarna är mest positiva i landet till att prata om sina levnadsvanor vid sjukvårdsbesök. Och nu ska personalen få mer tid att diskutera rökning, alkohol och andra livsstilsfrågor.

Gotland2012-04-20 04:00

En fjärdedel av gotlänningarna har så dålig kondition att den kan sätta ner arbetsförmågan. Ännu fler motionerar för lite på fritiden, konstaterar Previa i en färsk undersökning.

Nu ska det bli ändring på det. Förebyggande hälsoarbete är en prioriterad fråga och i årets budget öronmärktes fem miljoner kronor med fokus på att förändra levnadsvanorna kring tobak, alkohol, fysisk aktivitet och matvanor.


Handlingsplan
En handlingsplan som omfattar alla gotlänningar är klar. Rådgivande samtal om levnadsvanor ska bli praxis inom sjukvården. Även om alla omfattas så är några grupper prioriterade - rökare, småbarnsföräldrar, ammande och gravida.

Viktigast är samtalet. Allt från enkla tips till kvalificerad rådgivning ingår i satsningen. Vårdpersonalen ska utbildas i en särskilt intervjuteknik kallad motivational interviwing och regelbundet coachas i samtalsteknik.

- Många tycker det är känsligt att ställa frågor om personers livsstil eftersom de tycker att man tränger in i folks privatliv, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Stefaan de Maecker (MP).

Några viktiga tjänster ska förstärkas. Gotland får fler tobaksavvänjare och vårdcentralerna ska utrustas med livsstilskoordinatorer. Antalet dietister ökar och bemanningen på barnavårdscentralerna förbättras så att personalen får tid att diskutera levnadsvanor med föräldrarna.

Mödravårdcentralen får också ökad bemanning. I samtalen med blivande föräldrar ska, förutom rökning och alkoholvanor, även ingå en diskussion om matvanor, snusning, och fysisk aktivitet.

Delar av den plan som tagits fram har redan trätt i kraft. I maj sker nästa steg. Då börjar riktlinjen gälla att patienter bör vara rökfria sex veckor innan och sex veckor efter en operation.

I planen ingår även att skriva ut fler recept på fysisk aktivitet.

En förutsättning för att det förebyggande arbetet ska lyckas är gotlänningarnas egen vilja. För att ta reda på hur det är ställt med den planerar hälso- och sjukvårdsförvaltningen att genomföra en medborgardialog med flera möten under sista kvartalet i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om