Både förskola och skola i Väskinde är för trånga. Diskussioner har förts mellan barn- och omsorgsförvaltningen och föräldrarna en längre tid. I går kväll träffades man åter för att få besked om hur det blir med lokaler och personal.
- En av våra tre dagbarnvårdare går i pension men de andra två blir kvar, säger Bisse Karlsson.
Och med detta var både föräldrar och de berörda dagbarnvårdarna nöjda.
Orolig tid
- Det har varit orolig ett tag innan man får veta hur det är tänkt att bli, säger Susanne Barman. Nu känns det bra att veta att man i alla fall har sitt jobb kvar.
Problemet med lokalerna kommer att lösas enligt ett schema där man delar barnen i olika grupper och dessa får gå till olika lokaler i skolan som är tillfälligt lediga.
- Detta är en provisorisk lösning fram till november då baracken kommer att finnas på plats enligt de mål vi jobbar efter, säger Bisse Karlsson. Och prio ett är paviljongen.
Det finns alltså 1,5 miljoner kronor budgeterat för paviljongen. Men även matsalen i skolan är för trång och det behövs ytterligare två klassrum. Kostnader för detta räknas dock inte in i dessa 1,5 miljoner.
- Vi har fått i uppdrag av politikerna att hitta flexibla lösningar, säger Bisse Karlsson. Och det jobbar vi med. Det är alltså upp- och nedgångar i barnkullarna i alla socknar på Gotland.
Thomas Ginzel är pappa till tre barn, 4 och 2 år, och familjen väntar ett tredje syskon.
- Vi har ett barn i Visby och ett barn i Väskinde. Det är ohållbart, 16 barn fick inte plats i år och det kommer att fortsätta. Det blir dubbla klasser i skolan som kräver två klassrum till varje årskurs under många år framöver. Detta har vi påpekat för politikerna under lång tid men de har inte kunnat förutse situationen som nu uppkommit, säger han.
Han ville ha ett löfte om syskonförtur för att få ordning på familjerna.
Utanför skolan dröjer sig några föräldrar kvar tillsammans med dagbarnvårdaren Susanne Barman som har jobbat i 25 år och har sex egna barn.
- Vi tror att våra barn mår bäst av att vara i en hemmiljö med blandade åldrar. Och det är alltid samma person som tar hand om dem. Vi har utvecklingssamtal varje dag och det fungerar jättebra, säger Björn Wallentin.
Marknadsföring
Han tycker att skolan borde marknadsföra sig med att det finns dagbarnvårdare i Väskinde.
- Att det finns valmöjligheter är viktigt, säger Björn Wallentin. Och det är en stor tillgång för Väskinde. Det enda man får höra är att dagbarnvårdarna ska bort. Men de säger aldrig varför.
Inga-Lill Pettersson har varit dagbarnvårdare i Väskinde och haft hand om ett 50-tal barn. Hon går nu i pension och berättade vilka yrken "hennes barn" har
i dag.
- Bara en enda är tillfälligt arbetslös. De andra har väl ansedda jobb, förklarade hon.