Populärt med färgglada rotfrukter

Färgglada rotfrukter har bidragit till att Ryftes Grönsaker AB i Fole har kvalificerat sig till tävlingen Spjutspetsar.
Det är den gröna näringens motsvarighet till Dagens industris Gasellpris för företagare.
- Rotfrukter har blivit väldigt populära igen. Och vår satsning på lite annorlunda rotfrukter har bidragit till att öka omsättningen i företaget, säger Yngve Andersson, vd för Ryftes.

Gotland2005-11-18 06:00
Han visar röda, gula och lila morötter, polkabetor och gulbetor. Och så persiljerot som blivit ordentligt uppskattad.
Redan för tre år sedan började företaget vid sidan av de orange morötterna att sälja röda, gula och lila morötter. Men då enbart till restauranger. I år säljs de även i mataffärer på Gotland och fastlandet.

Bättre fröer
- De lila är egentligen ursprungsmorötterna. De odlades redan på 1600-talet i Turkiet, berättar Yngve Andersson. De lila och de gula morötterna går bra att odla i vårt klimat, de röda är lite knepigare men i år fick vi tag i bättre fröer. Så i höst har vi skördat fem hektar med gula, röda och lila morötter.
Polkabetan är som namnet säger vit med röda ränder, eller ringar.
- Tyvärr tappar de ränderna när man kokar dem, färgen flyter ut, berättar Yngve Anderssons dotter Karin, som är vice vd i företaget. Men gulbetorna behåller färgen.

Hälsotrend
Matlagningsprogram i tv och den allmänna hälsotrenden har blivit ett lyft för försäljningen av rotfrukter och därmed för företaget i Fole som ökat sin omsättning rejält, från 52 miljoner 2001 till 80 miljoner i år.
Att det är ett framgångsrikt företag har också renderat dem en plats bland de cirka 15 företag som nu tävlar om att bli årets Spjutspets. Det är ett pris instiftat av tidningen Land Lantbruk och LRF Konsult.
- Det är andra året tävlingen genomförs, berättar Lasse Svensson, LRF Konsult i Bollnäs. Genom att presentera företagen i Land Lantbruk vill vi lyfta fram goda exempel som kan vara förebilder för andra i den gröna näringen. Under Lantbruksveckan i Stockholm i februari kommer en vinnare att koras. Priset är 100 000 kronor i stipendiepengar.
Kriterierna för att få vara med är att företaget har en omsättning på minst två miljoner, att omsättningen ökat de senaste fyra åren, att man har plusresultat, är en attraktiv arbetsplats som arbetar miljömedvetet och att det är företag som har positiva framtidsutsikter, förklarar Lasse Svensson.
- Sedan är det öppet för Land Lantbruks läsare, och alla andra, att nominera företag till Spjutspetspriset. I fjol fanns Ejmunds gård i Roma med och i år finns Gotland också med genom Ryftes och det är roligt, tycker han.

Lämnar över till dottern
Yngve Andersson fyller 65 år nästa år och lämnar då över vd-skapet till dottern Karin.
- Jag får väl bli seniorkonsult och styrelseordförande, skrattar han.
För helt vill han inte släppa företaget vid Ryftes gård, som han tog över för 40 år sedan. Och flera nya projekt är på gång.
- Vi köpte ett stort växthus, 24 gånger 70 meter 1996. Det står i Eksta men det ska vi ta hit nu. Med hjälp av det hoppas vi kunna förlänga säsongen för rotfrukter så att vi kan skörda rödbetor och annat tidigare än andra och ta upp konkurrensen med de utländska rödbetor som säljs på våren.

Frysta rotfruktsblandningar
Som enda odlare deltar Ryftes också i ett projekt kring att utveckla en produkt som ska gå snabbt att tillaga och ta upp konkurrensen med frysta rotfruktsblandningar.
- Vi kan inte avslöja så mycket, men det handlar om olika färdigskurna rotfrukter som ska säljas i en speciell förpackning. Den ska kunna läggas in i mikrovågsugnen och efter två minuter ska samtliga sorter i blandningen vara färdiga samtidigt, berättar Karin Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om