Populär brödtävling på Roma Kungsgård med en baktanke
Vårt dagliga bröd, giv oss i dag!Vad är det vi äter egentligen?För att uppmärksamma allmänheten på brödets betydelse arrangerade Hushållningssällskapet en brödsalong med tävling under Alltingsdagarna på Roma Kungsgård.
Vi var några från Hushållningssällskapet som i våras besökte brödsalongen på Rosendahls trädgårdscafé på Djurgården i Stockholm och tänkte att en salong borde vi ha på Gotland! Åtminstone för en dag, säger Riina Noordapera, på Hushållningssällskapet på Gotland.
Hon tog kontakt med Erik Olofsson verksam och ansvarig på brödsalongen på det välkända caféet. Så ofta han kan besöker han Gotland, det var nämligen här hans intresse för bröd tog fart för cirka 17 år sedan.
Då var jag en glad hobbybagare, som av en händelse råkade göra mitt eget bröd på ett café på Fårö med stenugn! Brödet smakade fantastiskt! Jag skolade om mig till bagare, och fick jobb på Sturekatten på Riddargatan i Stockholm. Där fick jag experimentera precis som jag ville och på den vägen är det, berättar han för dem som inte kände till hans bakgrund.
I lördags ingick han i juryn då Gotlands första brödsalong arrangerades, tillsammans med Tina Andersson från Gotlandsbrödet och Peter Melander från Lau/När Valskvarn.
Salongen är också en tävling. Det blev roligare så, tycker Riina Noordapera.
Juryn provsmakade och bedömde 15 bröd bakade av amatörer på ön. Tre bröd ingick i en klass för sig, "proffsklassen" , bakade av yrkesverksamma bagare.
Att bedöma bröd är svårt! Även om det är samma recept kan det smaka olika på grund av att bagare bakar olika. Om man tycker ett bröd är gott beror också mycket på vilken smak man har, säger Erik Olofsson och tillägger att han dömer både efter utseende och smak.
Den lyckliga vinnaren i amatörklassen blev Gerty Ahlqvist från Bara. Hon hade bakat ett klassiskt gotlandsbröd som fick omdömet "ett klassiskt bröd med fin fasthet och balans i kryddningen".
Ytterligare två deltagare fick specialomnämnanden: Det var Jesper Ström från Hejdeby, som tävlade med en oansenlig baguette, men väl värd utlåtandet "mycket fin skorpa och saftig smak".
Erna Sandqvist från Linde fick veta att hennes formbröd "hade ett sorgligt utseende, men det är trots allt insidan som räknas!"
Bland proffsen utmärkte sig Marcia Salinas på Bullboden i Klintehamn. Han hade bakat ett bröd med " utsökt medelhavs-känsla och hela oliver i".
Vinnaren fick välja mellan att gå en brödkurs tillsammans med Erik Olofsson eller prova på att genomföra ett provbak på försöksfabriken, före detta Gotlands Livsmedelsinstitut.
En baktanke finns med salong och tävling, givetvis. Hushållningssällskapet hoppas att deltagarna ska få blodad tand och kanske starta eget bageri på lång sikt.
All vår verksamhet går ut på att stimulera eget företagande på olika sätt, säger Riina Noordapera och berättar att Hushållningssällskapet fått Nutek-pengar för att satsa på utveckling av stenugnsbakning i mindre skala på ön.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!