Polska offer för nazismen hedras med minnessten
- Historien upprepar sig då och då. Men genom att levandehålla minnet av det som hände och föra det vidare till nya generationer, så minskar vi risken för att samma sak ska hända en gång till.Det sa Polens ambassadör i Sverige, Michal Czyz, vid den minneshögtid som i går hölls i Lärbro inom ramen för den Polenvecka som just nu pågår.
Krigssjukhuset i Lärbro tog 1945 emot och vårdade människor som under andra världskriget varit fångar i tyska nazistiska koncentrationsläger. Många av dem dog och 35 polska soldater ligger begravda på kyrkogården i Lärbro.
Minneshögstiden i går var den officiella höjdpunkten under Polenveckan. Ceremonin började i kyrkan och det var en stund med mycket sång och musik framförd av sopranen Lena Blomér och domkyrkoorganist Claes Holmgren. Inger Harlevi, polsk konsul på Gotland, gladde sig särskilt åt så många i ortsbefolkningen deltog i minneshögtiden.
Får inte glömma
Polens ambassadör i Sverige, Michal Czyz, talade alltså om vikten av att inte glömma det som hände, om att humanitet handlar om att minnas.
- Det finns tusentals platser i Europa där människor hjälpte krigets offer. Många av dem är glömda i dag, därför är det glädjande att få komma hit till Lärbro där minnet hålls levande.
Även biskop Lennart Koskinen talade i kyrkan. Som utgångspunkt tog han Bibelns berättelse om Kain och Abel, bröder men också bittra fiender och spann vidare på hur egoism kan vara en grund för utvecklingen av rasism.
Ute på kyrkogården lade ambassadör Michal Czyz ned en krans vid den minnessten som avtäcktes under Polenveckan förra året. Kommunfullmäktiges ordförande, Claes-Göran Nilsson, lade också ned en krans från Gotlands kommun.
Sten avtäcktes
Det gamla krigssjukhuset, som senare blev kriminalvårdsanstalt och numera är friskvårdscenter och vandrarhem under namnet Grannen, blev nästa anhalt.
Här avtäcktes en ny officiell minnessten för att hylla de polska offer som kom till sjukhuset i Lärbro, och för att tacka svenskarna och lärbroborna för den omsorg och medmänsklighet de visade.
- När jag som nytillträdd ambassadör besökte Gotland i december förra året kunde jag känna den fysiska närvaron av de människor som kommit hit för att få vård. Många var i väldigt dålig kondition och överlevde inte. Men genom vården och omsorgen här i Lärbro fick dessa människor tillbaka sitt människovärde, sa Michal Czyz.
Två nya utställningar
Han tackade lärbroborna och Niklas Larsson, ägare av anläggningen som visat stort intresse för dess historia.
Inne i lokalerna öppnades två utställningar. En från museet i Auschwitz med fotografier och kopior på brev bland annat, en om krigssjukhuset och människorna som arbetade där.
Den har tagits fram av hembygdsföreningen i Lärbro.
I går togs också första steget mot att bilda en svensk-polsk föreningen på Gotland. Ett 20-tal personer deltog vid ett möte och beslutade bilda en sådan förening, med säte i Lärbro. Tor Johansson från paraplyorganisationen Svensk-Polska samfundet berättade om dess verksamhet och en interimstyrelse valdes. Maciej Onoszko är ordförande och övriga i interimstyrelsen är Eva Hallgren, Zbigniew Jakubowski, Niklas Larsson och Lars-Åke Claesson. Senare i höst hålls ett första årsmöte för att anta stadgar och välja styrelse bland annat.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!