Polo M krävs på miljonbelopp
I november 2004 gick Polo M på grund i Slite och 30 ton olja läckte ut. Nu kräver Kustbevakningen redaren på drygt 8 miljoner kronor.
30 ton olja rann ut rakt i havet. Kustbevakningen satte igång ett saneringsarbete med både båtar och flyg.
Ombord på fartyget fanns 970 ton tjockolja och 250 ton dieselolja.
Kustbevakningen lyckades pumpa ut 240 ton olja, vilket var ett hårt arbete eftersom oljan hade stelnat i kylan och man tvingades värma upp den först. 9000 kvadratmeter fiberdukar lades ut för att skydda stränderna.
Liberia-rederi
Kustbevakningen kräver ägarna till fartyget Polo M på drygt åtta miljoner i skadestånd. Polo M, som ägs av ett rederi i Liberia, gick hösten 2004 på grund utanför Slite i hårt väder och läckte ut 30 ton olja.
Kustbevakningens verksjurist har skickat ett kravbrev till redaren Redaren Louis Maritime Corporation i Monrovia, Liberia och hänvisar till svensk sjölag (1994:1009) kapitel 10. I brevet efterfrågas redarens yttrande i ärendet och myndigheten informerar om sitt krav på drygt 8 miljoner kronor i ersättning.
Kustbevakningen kommer att göra ett mer detaljerat kravbrev som ska skickas senare.
En miljon kronor
Fartyget är flaggstatsregistrerat på Bahamas, ägare är ett företag i Liberia, drivs av ett bemanningsföretag i Grekland och sjökapten och de 28 sjömännen kom från Polen.
Varför skickas ett kravbrev först nu?
- Det brukar ta lång tid, ibland flera år, att reda ut ansvars- och ägarförhållanden, svarar Lars Ekblad, vakthavande befäl på Räddningsverket i Karlskrona.
Även Räddningstjänsten på Gotland deltog i räddningsarbetet och har tidigare äskat om ersättning för 1,8 miljoner kronor av Räddningsverket, som är den centrala myndighet som utövar tillsyn över kommunens räddningstjänst. Räddningstjänsten på Gotland har fått 1 miljon kronor.
- Vi har i sommar fått förhandsbesked av Räddningsverket om att vi får ytterligare 700 000 kronor i ersättning. Anledningen till att räddningstjänsten får mindre pengar än de äskade beror på ett avtalat minus för en självrisk, berättar Johan Kallum, chef för räddningstjänsten på Gotland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!