Politikern tog paus för barnens skull
Under fyra månader tar Christer Engelhardt paus från riksdagen för att vara hemma med sin ettårige son.Det händer så mycket under barnens första år, det vill jag inte missa, säger tvåbarnspappan och diakonen som har ett brinnande intresse för skotsk maltwhisky.
Den första tiden i barnens liv är oerhört värdefull och det är bra både för föräldrar och barn att både mamma och pappa är hemma med dem, konstaterar Christer Engelhardt som sedan i onsdags lämnat över riksdagsjobbet till partikamraten Carina Grönhagen.
<span class='mr'>Positiva avslag</span>
Efter två år som folkvald i Sveriges riksdag, kan han summera arbetet och även få en möjlighet att reflektera över vad han lyckats åstadkomma.
Känner du att du har reell möjlighet att påverka besluten i riksdagen?
Jo, det tycker jag, även om det är svårt att se resultat snabbt.
Det handlar mycket om kontakter. Att ta tillfället i akt vid riksdagsgruppens möten, se till att ens åsikter kommer fram till departement och ministrar. Kanske är detta arbete till och med mer framgångsrikt än det formella motionsskrivandet och inläggen i plenum.
Ibland är det faktiskt bättre att få en positiv skrivning i ett avslag på en motion, än att få motionen bifallen i sin helhet.
Varför då?
Jo, för om motionen bifalles rakt av kan det senare visa sig att man tänkt fel eller på annat sätt inte har hela bilden klar för sig. Men om delar av motionen behandlas i positiva omskrivningar så finns det med sen i det fortsatta arbetet.
<span class='mr'>Balansgång </span>
Inlämnade motioner får ofta stort genomslag i de lokala medierna. En effekt som är viktig och i sig värdefull. Men de verkliga framgångarna i det politiska arbetet sker ofta i informella möten, man ser till att ens åsikter blir kända och förstådda av de rätta personerna, ett arbete som aldrig eller sällan uppmärksammas- eller för den delen - kan granskas, av media.
Arbetet med ö-faktorn för den gotländska sjukvården är ett exempel. Under arbetet med översynen av utjämningsbidragen, har jag och Lilian Virgin motionerat om särskilda regler för Gotland vid två tillfällen. Men det är svårt att få in en särskrivning för Gotland i betänkandet eftersom det får följdeffekter som kan bli krångliga och fel. Regeringen har också samarbetspartierna att ta hänsyn till. Så vi har istället valt att föra fram våra åsikter direkt till personerna i utskottet som har hand om utredningen. De vet vad vi är ute efter och jobbar för att det ska gå att genomföra utan att andra drabbas.
Som ledamot av Sveriges riksdag har man ansvar för hela Sverige, samtidigt som man förstås arbetar för den egna regionen. En balansgång som ibland gör att man hamnar i konflikt mellan olika intressen.
Kan det ibland kännas som en press att skriva motioner i gotländska frågor för att "visa att man gör något?", trots att man kanske inser att motionen inte kommer att bifallas?
Nej. Visst är profileringen hemåt viktig, men jag skulle aldrig lämna en motion i någon fråga bara för det. Det finns alltid något som en motion kan föra med sig, man för upp frågan på bordet, kan få en positiv skrivning som kan påverka det politiska arbetet framöver.
<span class='mr'>Försvaret har stor betydelse</span>
En fråga där helheten och det lokala trycket kolliderar är Försvarsbeslutet som väntas inom kort.
Jag förstår att Försvarsmakten måste bygga upp ett nytt försvar, ett försvar som ser helt annorlunda ut och som i princip kan vara geografiskt placerat var som helst, till exempel på Gotland. Men frågan är dubbel för det handlar också om konsekvenser för de orter där försvaret försvinner. Det är också en fråga som samhället har ansvar för. Försvaret är en del i grundtryggheten för många gotlänningar. I och med vårt utsatta läge har försvaret betytt mer för oss än att bara vara ett militärt försvar. Genom ö-läget har vi väldigt lätt att bli avskurna och här har försvarets närvaro en stor betydelse.
Christer Engelhardt är ledamot i kriminalvårdsstyrelsen också. Ett uppdrag som kan tyckas vara synnerligen aktuellt i och med sommarens uppmärksammade fritagningar från svenska anstalter.
<span class='mr'>Bristande säkerhet</span>
Till nästa sommar ska en kommitté lägga ett förslag till ny kriminalvårdslag, detta arbete har pågått länge och har ingenting att göra med det som hänt i sommar. Tankarna på en "superbunker" är i och för sig bra men jag är tveksam till att bygga en helt ny anstalt, jag tycker att vi ska använda oss av de anstalter som finns. Det är bra att ha olika sorters brottslingar integrerade, det får inte bli så att det bli "häftigt" och statusfyllt att sitta på superbunkern.
Har den svenska kriminalvården havererat?
Det är oerhört svårt att skydda sig mot fiender utifrån. Det som hänt i sommar har ju inte varit rymningar utan fritagningar. Säkerheten inne på anstalterna har förvisso också brustit i och med att man kunnat få in mobiltelefoner, men den tekniska utvecklingen går ju så enormt fort, i dag är mobiltelefonerna snart lika små som en tändsticksask.
<span class='mr'>Jacob styr och ställer</span>
Det har kommit fram att 150 personer som håller på att avtjäna sina fängelsestraff är på fri fot? Hur kan detta hända?
Det är mycket en resursfråga. Det finns inte resurser att jaga alla som inte kommer tillbaka efter en permission. Förr eller senare ger de sig till känna. Det är ju inte heller ett brott att rymma vilket jag först trodde att det var. Det handlar mycket om resurser, självklart har man en annan inställning till en massmördare som avviker än till en som kanske fått tre månader för rattfylla. Det som händer är att de dagar de varit ute räknas bort från strafftiden, sedan leder avvikelser till andra restriktioner. Möjligheten att kriminalisera rymningar är en av de saker som kommittén för en ny kriminalvårdslag ser över.
Christer Engelhardt vill se fler "morötter" i den svenska kriminalvården. Det ska löna sig att sköta sig och straffa sig att missköta sig.
Det behövs både hårdare tag för dem som behöver det och möjligheter att visa att man faktiskt vill bättra sig.
Kriminalvården är dock inte det som har Christer Engelhardts största uppmärksamhet för tillfället. Det är sonen Jacob som styr och ställer för tillfället.
Det är skönt att vara hemma och inte minst få ett andrum, tänka efter vad man varit med om de här två åren, lite eftertanke och reflektion.
<span class='mr'>Fascinerande kultur</span>
Kanske blir det lite tid att odla intresset för whisky också?
Ja, jag upptäckte det fascinerande med skotsk maltwhisky tack vare mina kompisar. Jag har insett att det är en hel kultur och det fascinerande i att jämföra olika sorter, hur de bereds och hur de smakar.
Vilken är favoriten?
Tja, det finns många men för att nämna några: Highland Park, Bowmore, Lagavulin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!