Som väntat blev det ja i fullmäktige, till Gotlandshems förslag att ”pröva marknaden” och sannolikt sälja totalt 224 lägenheter, fördelade på sju olika fastigheter. Trots att beslutet föreföll tämligen givet på förhand var det många som intog talarstolen i detta ärende.
En av dem var vänsterpartisten Linda Wagenius, som uttryckligen berättade att hon bor på en av de aktuella fastigheterna. Detta fick liberalen Anna Hrdlicka att ställa en ordningsfråga:
– Vad gäller för jäv i den här frågan, om man bor i en fastighet som är aktuell för utförsäljning? undrade hon.
Svaret från förste vice ordförande Christer Engelhardt (S), som höll i klubban på mötet, blev att det är upp till varje ledamot.
Linda Wagenius valde att delta i beslutet. Så här kommenterar hon detta i efterhand:
– Om jag hade talat för en ombildning som jag själv fått ekonomisk vinning av så tycker jag också att det vore jävigt. När jag däremot talar mot försäljning så gör jag det enbart utifrån ett ideologiskt perspektiv som vänsterpolitiker. Det finns ingen annan agenda eller vinning för min del. Jag vill att vi ska ha en stark allmännytta med många bra lägenheter på en hyresnivå som det flesta har råd med. I det här beslutet har jag inte haft något annat inflytande än som politiker i opposition, på ett personligt ekonomiskt plan så skulle jag troligen vinna på en ombildning.
Debatten kring detta har fortsatt i efterhand och Helagotland valde att ta frågan vidare till Olle Lundin, den professor vid Uppsala universitet som ibland har kallats ”förvaltningsjuridikens Leif GW Persson”.
Han är dock inte tvärsäker i det här fallet:
– När det gäller jäv finns det så lite praxis och 10 000 unika situationer. Hade det rört en detaljplan och hon var fastighetsägare är det definitivt fel. Men även här påverkas hon ju uppenbarligen av en fastighet som hon själv bor i. Min bedömning är att hon är jävig och att beslutet därför kan komma att överklagas.
Gäller det om man överhuvudtaget bor i Gotlandshem – vars ekonomi ju påverkas av beslutet?
– Nej, det blir för abstrakt. Bara de som bor i ett område som faktiskt finns med på säljlistan kan anses vara direkt påverkade, svarar Olle Lundin.
Egentligen verkar experten mest kritisk mot svaret från ordförande Engelhardt, som alltså lämnade bedömningen helt till de individuella ledamöterna.
– Att man inte ens har beslutat i själva jävsfrågan först, innan man gick vidare, det är en fadäs. Detta borde ha lyfts av ordföranden, menar Olle Lundin.
Christer Engelhardt är av en annan åsikt, med tanke på hur ärendet tedde sig:
– Det var ju bara en fråga från Hrdlicka och hon verkade nöjd med svaret. Hade hon faktiskt pekat ut någon viss individ och yrkat på jäv hade det varit annorlunda, då hade vi också prövat det i fullmäktige, klargör han.
Det fanns samtidigt ledamöter som faktiskt hade anmält sig som jäviga. Lina Runander (M) gjorde det, eftersom hon har en chefspost inom Gotlandshem. Men även Hanna Westerén (S), då hennes make är anställd i bolaget.
Däremot inte Johan Malmros (C), som är tjänstledig från sitt jobb i bostadsbolaget. Så här motiverar han sitt beslut:
– Jag har inte jobbat för Gotlandshem på två år och har ingen kontakt med bolaget operativt förutom i min roll som politiker. Jag gjorde en koll vad som gällde juridiskt för sex år sedan, när jag valdes i regionfullmäktige. Som anställd inom någon av Region Gotlands verksamheter eller i helägda bolag är man inte jävig. Trots det valde jag då att avstå från att delta i vissa beslut rörande Gotlandshem på grund av delikatessjäv, det vill säga att andra kunde anse att jag är jävig, då jag jobbade med frågor som fullmäktige beslutar om. Så är inte fallet nu.
Johan Malmros resonemang får stöd av Olle Lundin, gällande ledamöterna med ”jobbkoppling” till allmännyttan.
Juridikexperten tycker egentligen inte att någon av dessa hade behövt avstå.
– Det står i den här lagparagrafen att det ska ”beröra dig själv personligen” för att vara jäv. Bara för att du är anställd i bolaget behöver inte det här beslutet påverka dig som person. De här ledamöterna hade gott kunnat vara med alla tre, som jag ser det, resonerar Olle Lundin.
Generellt välkomnar han mer debatt kring ämnet på kommunal och regional nivå:
– Jävsfrågorna blir väldigt intressanta i en relativt liten miljö, där gäller det att navigera mellan skären. Den viktigaste funktionen är att upprätthålla förtroendet.