Bakgrunden till konflikten är Förvaltningsrättens beslut att LO-basen och Metallordföranden Linus Gränsmark var jävig när miljö- och hälsoskyddsnämnden yttrade sig om Nordkalks kalkbrytning. Rätten menar att han satt på dubbla stolar eftersom han som Metallordförande framhöll jobben som viktiga samtidigt som han som politiker i miljö- och hälsoskyddsnämnden ska pröva frågor om kalkbrytning ur ett miljöperspektiv.
Efter att förvaltningsrättens beslut blev känt gick Tommy Gardell ut i SR Gotland och menade att det här kan få stora konsekvenser. Han befarade att duktiga politker med fackligt engagemang drar sig för att fortsätta inom politiken om de hela tiden är rädda för att vara jäviga.
Isabel Enström svarade i radion med att hon uttryckte sin förvåning över Tommy Gardells okunnighet. Hon menar att han inte alls förstått vad jäv innebär. Enligt henne är det inget problem att vara fackligt aktiv och samtidigt politiker. Förvaltningsrättens beslut visar dock att när det ska tas beslut inom det område där man har även andra intressen så bör man inte delta i just det beslutet.
Men Tommy Gardell är upprörd över Isabel Enströms sätt att uttala sig om honom och vill ge sin version av saken.
– Jag är förvånad och besviken. Hon pekar ut mig och flera andra politiker som okunniga när det gäller jävsfrågor, skriver han i ett pressmeddelande.
Han skriver vidare:
"Alla vet att Isabel Enström är emot kalkbrytning och företräder den sidan som vill stoppa kalkbrytningen. Isabel Enström är ordförande i Miljöpartiet och är emot kalkbrytning och skall företräda sina partikamrater och samtidigt är hon ordförande i Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Hon hävdar att är man fackligt aktiv så är man jävig eftersom man i sitt fackliga uppdrag företräder dem som jobbar.
Själv anser hon inte sig jävig när hon som ordförande är emot kalkbrytning och skall företräda sina partikamrater och samtidigt fatta beslut som ordförande i Miljö- och hälsoskyddsnämnden.
Snacka om att sitta på två stolar."
Det yttrande som Linus Gränsmark var med om att godkänna, och vars hantering sedan anmäldes, behöver dock inte göras om eftersom det inte var ett beslut i vanlig mening utan ett yttrande.