Lärarförbundet presenterade under måndagen en rankning över var de bästa skolkommunerna finns. Gotland hamnade 2013 på plats 67. I år blev det en avsevärd förbättring med plats 17 i rankningen. Ett resultat som gläder både lärare och politiker.
– Gotland är en liten kommun och det är enkelt för skolorna att jobba på liknande sätt. Och finns det duktiga lärare, då blir det också duktiga elever. Det tycker jag att vi har här, säger Claes-Martin Hansson, lärare på Södervärnsskolan.
Men han säger att Gotland som skolkommun har flera saker kvar att förbättra. Claes-Martin Hansson hoppas att samhället ska bli bättre på att ta hand om eleverna.
– Vi måste satsa på barn som har problem redan i förskolan. Vi måste sätta in hjälpinsatser mycket tidigare, och inte först på högstadiet. Det är väldigt sent, fortsätter Claes-Martin Hansson.
Resultatet i Lärarförbundets rankning var en nyhet för Saga Carlgren (V) som deltog i debatten på Södervärnsskolan. Den senaste mandatperioden har Vänsterpartiet haft ansvar för bland annat barn- och utbildningsförvaltningen.
– Vi har jobbat väldigt hårt med skolfrågorna. Vi har jobbat för att få upp resultaten i skolorna. Målinriktat arbete tillsammans med lärarna har gett resultat, säger Saga Carlgren.
Vad mer konkret finns att förbättra i skolorna?
– Vi måste jobba aktivt med skolorna och framförallt högstadieskolorna på landet för att de ska vara en bra arbetsplats för lärarna och eleverna. Dessutom ska vi jobba vidare med jämställdhetsarbetet.
Jesper Skalberg Karlsson (M) säger att han är imponerad över att Gotland klättrat så mycket i rankningen.
– Det är bara hatten av. Det är roligt inte bara för politiken, utan för hela Gotland. För lärarna, eleverna och alla föräldrar, säger Jesper Skalberg Karlsson.
– Nu måste vi blicka framåt. Vi måste kämpa för att ha kvar skolorna. Vi måste ha kvar landsbygdsskolorna, höja lärarlönerna och behålla det fria skolvalet.
Tror du att resultatet beror på den styrande majoriteten eller är det lärarnas arbete?
– Jag tror man gör sig själv en otjänst om man pratar om skolan som bara politisk. Om jag går till mig själv tycker jag att lärarna gjort mycket för skolan och politikerna kanske inte lika mycket. Det här är ett lagarbete och vi ska vara glada för placeringen, säger Jesper Skalberg Karlsson som i går var på plats i Södervärnsskolan för en valdebatt för högstadieeleverna.
Han säger att det för politikerna var speciellt och roligt att få debattera med en publik från högstadiet:
– Det är kul att få debattera med människor som inte ska rösta. Det blir andra frågor och andra svar, och så får vi knuffas lite i debatten.