"Politiker måste se till helheten"

Vi har fattat ett bra beslut. Som politiker har vi huvudansvaret för helheten och då ska vi vara beredda att ta det och inte bryta ut en liten del.Det är kommunalrådet Lars Thomssons huvudmotiv till avslaget om en folkomröstning om Södra Hällarna. Hans bedömning är att området inte kommer att bebyggas på väldigt lång tid.

Gotland2009-10-02 04:00
Kommunstyrelsens arbetsutskott sa således nej till förslaget om en folkomröstning angående bebyggelse eller ej på Södra hällarna i Visby. Eftersom de sex partierna (MP deltog inte) var eniga så blir den fortsatta, formella gången via kommunstyrelse och fullmäktige mest en transportsträcka.
- Det är klart jag tycker att vi fattat ett bra beslut. Vi är eniga om ståndpunkten, kommenterar byggnadsnämndens ordförande, kommunalrådet Lars Thomsson, (C).
- Men huvudargumentet är inte folkomröstning eller ej. I min värld är det att vi som politiker har huvudansvaret för helheten och då också är beredda att ta det och inte bryta ut en liten del.

En liten del
Och Lars Thomsson menar att Södra hällarna är just en liten del av det stora Visborgsområdet. Det markområde som omfattas av den fördjupade översiktsplanen omfattar sammanlagt 4 900 hektar varav Södra Hällarna utgör 107 hektar eller cirka två procent.
- Det är inte rimligt att bryta ut den lilla delen och folkomrösta. Det hänger ihop och påverkar varann. Byggnationen öster om Toftavägen påverkar väldigt mycket om vi ska bygga väster om eller ej. Vi har gjort en bra övervägning, vårt uppdrag är att se till helheten.

För lokalt
Lars Thomsson menar att även andra skäl talar emot en folkomröstning.
- Frågan är lite för lokal för en omröstning för hela Gotland, många jag känner bryr sig inte så mycket om det här. Jag tycker också att man ska fundera lite på när man ska använda folkomröstningsinstrumentet.
Han menar att det främst ska brukas i samband med frågor som rör det demokratiska systemet. Och exemplifierar med när Öland nyligen röstade om en eventuell kommunsammanslagning. Eller i en fråga där partierna är djupt splittrade och här framhåller han kärnkraftsfrågan.
- Södra hällarna uppfyller inte något av dessa kriterier. Släpper man fram en folkomröstning om detta skulle det kunna innebära att vi skulle få väldigt många andra folkomröstningar på små delfrågor.
Lars Thomsson konstaterar att nejsidan varit väldigt engagerad.
- Och det förstår jag, de som är emot har betydligt starkare engagemang. Jag hör många som har en annan åsikt och tycker att frågan är självklar men de har inte gett offentlighet åt sin mening.

Valfråga
Han framhåller också att det är i folkomröstningsfrågan partierna är eniga, inte i själva sakfrågan om byggnation eller ej.
- Jag gissar att det blir en valfråga. Så man har möjlighet att påverka även utan folkomröstning.

Beslut i december
Närmast händer det att den fördjupade översiktsplanen för Visborgsområdet ska upp i plan- och bostadskommittén den 10 november, sedan i kommunstyrelsen 19 november och slutligen i kommunfullmäktige 14 december.
Då slås planen, där Södra hällarna är en del, fast.
Lars Thomssons bedömning är att det sedan inte kommer att hända så mycket på Södra hällarna inom de närmaste åren. Då frånsett Arenahallen som han hoppas står klar 2012.

Framtidsområde
Lars Thomsson anser att Södra hällarna är en viktig fråga för Visbys framtid.
- Den stora utbyggnaden av Visby kommer att ske på Visborg. Vi har mark där som räcker hur många år som helst, det är 4 000 bostäder vi pratar om, 30 års byggande. Och där finns ett otroligt läckert strövområde, fina naturkvaliteter och rekreationsmöjligheter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om