Fem civilklädda dialogpoliser, flanerar i Almedalen.
De ska fungera som en länk mellan polisen och arrangörer vid tal och möten, kring laddade frågor som migration och miljö.
–Alla har rätt att uttrycka sina åsikter, samtidigt måste vi förstå hur den andra sidan ser på saken, säger dialogpolisen Fredrik Jonsson.
Tillsammans med kollegan Hans Örtendahl, är han på väg till hamnen i Visby. Nationalistiska Svenskarnas parti ska hålla ett torgmöte vid Hamnplan.
– Inför Almedalen samlas vi två veckor i förväg för att gå igenom programmet. Först och främst väljer vi att gå på saker som rör dagsaktuella ämnen som rör samhället i stort, och som tenderar att väcka mycket känslor och åsikter, säger Fredrik Jonsson.
Asyl- och migrationspolitik är definitivt ett sådant och under Sverigedemokraternas dag i går var schemat fullspäckat. Den mest intressanta dagen, enligt Fredrik Jonsson.
Fröet till dagens cirka 40 dialogpoliser i Sverige, sattes i samband med det stundande EU-toppmötet i Göteborg 2001.
– Man visste att det var oroligt vid sådana här möten. Vi började arbeta för att öppna upp oss för allmänheten, bli mer transparenta. Sen blev Göteborg inte bra. Det var ju ett nationellt trauma, minns Fredrik Jonsson.
Regeringens utredare kom fram till att fortsätta satsa på dialogpolisen. Fredrik Jonsson tycker att man har kommit en bra bit på väg i sitt arbete att fungera som en länk mellan polis, allmänhet och så kallade opinionsyttrande grupper. Sedan ett flertal år tillbaka har dialogpolisen verkat på Almedalen genom att prata med arrangörer som politiska partier och intresseorganisationer för att förklara spelreglerna.
– Det är inget hokus pokus. Vi har inget som helst samarbete med Säpo utan är vanliga poliser som har en specialkompetens, vi måste läsa på mycket och hålla oss uppdaterade i samhällsdebatten. När det är torgmöten eller demonstrationer markerar vi tydligt var vi finns genom att bära gula västar med ordet ”dialogpolis” på. Annars är vi alltid civilklädda, det är lättare att smälta in och prata med människor då.
Fredrik Jonssons starkaste minne från tiden som dialogpolis kommer från förra sommaren på Gotland. Dock inte under Almedalsveckan, utan från demonstrationerna vid kalkbrytningen i Ojnareskogen på norra Gotland.
– Jag tycker polisen gjorde det bra därute. Vi var tydliga med varför vi var där och dök inte upp oanmält, utan förde den här dialogen innan. Det som gjorde intryck på mig var engagemanget hos människorna. Kalkbrytningen är en fråga som delar Gotland – såväl hemma vid matbordet som hos politikerna.