Polisen vägrar lämna ut uppgifter

Polisen på Gotland vägrar att lämna ut några uppgifter om man betalat ut ersättning till en informatör i samband med heroinbeslaget i maj 2000.
­ - Polismyndigheten på Gotland hänvisar dig till förundersökningsledare i pågående utredning, biträdande chefsåklagare Pär G Lindell, åklagarkammaren i Umeå, svarar länspolismästaren på Gotland Anette Wilén sedan GT på måndagen begärt ut en allmän handling som rör polisens ekonomiska redovisning.

Gotland2006-02-23 06:00
Med andra ord vill Anette Wilén att åklagaren ska ta ställning till vilket material som får lämnas ut.
-­ Det pågår en förundersökning och då är det han som ska avgöra. Så är reglerna. Vi måste sköta det här professionellt, säger Anette Wilén.
Frågan blev aktuell sedan Carin Götblad i Högsta domstolen berättat att hon betalat ut 15 000 kronor till en informatör kopplad till heroinbeslaget. På måndag förmiddag ställde GT en skriftlig fråga till polisen om vilka kostnader polisen haft för informatörer. Det var för att få bekräftat vad Götblad sagt. Efter en dag säger Anette Wilén:

Bytt ekonomisystem
- Vi har bytt ekonomisystem två gånger sedan händelsen. Jag är tveksam om det ens går att se det, förklarade hon sig och berättade samtidigt att ekonomichefen var på tjänsteresa.
Lindell, som inte gick att nå igår, utreder flera fall av misstänkta provokationer där bland annat kommissarie Olle Liljegren är inblandad. Han har gett åklagaren nya handlingar angående heroinbeslaget som stärker misstankarna om grovt tjänstefel.

"Skickligt genomfört"
Carin Götblad var länspolismästare på ön då. När hon berättade om händelsen 2000 nämnde hon inte att polisen använt sig av en informatör för att sätta dit knarkbrottslingar.
- ­Gripandet var väldigt skickligt genomfört. Det här är inga enkla saker, konstaterar hon däremot.
I massmedia sa hon att man gripit två personer som köpt 1,6 kilo heroin. Narkotikan togs i beslag. Ingenstans framgår att man skulle lagt ner någon kraft på att söka langaren eller pengarna som de två männen köpt heroinet för. Tre miljoner värderade polisen beslaget till. Inte heller i polisens utredningsmaterial finns det något som talar för att man letat efter varken langare eller pengar.

Husrannsakan krävs
-­ Om polisen ska söka igenom hotellets rum, krävs en husrannsakan, säger Roger Björkander.
Någon sådan finns inte i utredningen.
­ Det är klart att de inte sökt igenom hotellet. Vi visste ju att det inte fanns några pengar, mer än på ett fotografi, säger kommissarie Olle Liljegren.
Då Carin Götblad framträdde och berättade om det lyckade tillslaget uttryckte hon sin oro över att narkotika sprider sig på ön.
­ - Om beslaget spridits på ön hade det ha varit katastrofalt, sade hon och efterlyste fler poliser och personal på tullen.
Enligt kommissarie Olle Liljegren var det precis vad som hände. Tre kilo heroin hade fraktats till ön, men bara hälften togs i beslag. Resten hittade aldrig polisen.

Felaktiga grunder?
Två män greps och båda nekade till att de köpt narkotikan. Den äldre mannen dömdes till tio års fängelse medan den yngre frikändes.
"Med stöd av det anförda finner tingsrätten det vara fullständigt klarlagt att 32-åringen gjort, som även Dan Andersson med sin erfarenhet bedömt, en narkotikaaffär på hotellet och därvid förvärvat heroinet i fråga, står det i domen.
Skulle Liljegrens version stämma blev en man dömd på felaktiga grunder. Han var säljare och inte köpare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om