Mängder av arrangemang har ställts in på grund av pandemin. Men i takt med att resandet tagit fart börjar allt fler bjuda in till evenemang i mindre skala. Ofta sker det spontant med kort varsel, och lokalpolisområdeschefen Fredrik Persson finner anledning att påpeka vad som gäller.
– Man ska veta vad man gör. Jag ser fall där man tror att man inte behöver söka tillstånd. Det kan gälla konserter, yogaevent och liknande. Även om det är färre än 50 som kommer ska man söka tillstånd om det är öppet för allmänheten, säger Fredrik Persson och tillägger:
– Det ska finnas en ansvarig arrangör. Nu är det särskilt viktigt, för arrangören ska se till att inte fler än 50 personer deltar i evenemanget. Och det är viktigt att se till att rekommendationerna om att hålla avstånd efterlevs även om det är en mindre sammankomst.
Även om man följer alla Folkhälsomyndighetens regler om smittskydd och distans och begränsar antalet deltagare till 50 personer så riskerar man både böter och att polisen upplöser sammankomsten om man saknar polistillstånd.
Polisen måste ta hänsyn till Folkhälsomyndighetens regler när tillståndsansökningar handläggs. Med anledning av pandemin har man därför beslutat att varje arrangör utöver sedvanliga uppgifter även lämnar en tydlig redogörelse för hur 50-begränsningen ska upprätthållas. Ansökan avslås om arrangören inte på ett övertygande sätt visar begränsningen kan upprätthållas.
Ännu har polisen på Gotland inte avbrutit och upplöst någon sammankomst.