Det var under hösten 2013 som polisen började uppmärksamma den stora ökningen av spice bland gotländska ungdomar. Då startade de upp projektet "Höstglöd", och under arbetets gång har de träffat på många ungdomar som har använt den farliga drogen. De yngsta har varit så unga som elva år.
– Jag var i från polisen i sex månader och under tiden var det många ungdomar som tog kontakt med mig. Många mådde skitdåligt och någon skrev att blodet rann ur öronen, munnen och allt möjligt. Det är många som köper spice, men det förrädiska är att ungdomarna inte vet vad de köper, säger Tryggve Karlsson, som nu är tillbaka hos närpolisen på Gotland.
Helagotland.se träffade honom på polisstationen och då visade han upp beslag av drogen som nu ska förstöras. Lagstiftningen har dock ännu inte hunnit med och därför drogen inte alltid olaglig att använda. Men polisen har ändå alltid rätt att ta den i beslag.
– Det är en ungdomsdrog, vi i vuxenvärlden hänger inte riktigt med i vad det här är för något, säger Tryggve Karlsson.
– Även om det inte är olagligt kan vi ta det i beslag och få det förstört, eftersom att det är hälsofarligt.
En av de största farorna med spice är att det är en syntetisk drog och att ungdomarna oftast blandar ihop den själva. Det gör att det lätt kan bli fel och ungdomarna kan bli allvarligt sjuka, både psykiskt och fysiskt.
– De blandar mycket själva, man köper ett vitt pulver och då använder man ett lösningsmedel och oftast blir det aceton. Ibland tar de för mycket aceton och det är ju väldigt starkt. Då börjar ungdomarna att blöda inombords och det är lätt att andra organ blir påverkade.
Under hösten har de arbetat mycket mot butikerna på Gotland för att få dem att plocka bort aceton ur sitt sortiment.
– Snatteriet kring aceton gick upp väldigt kraftigt under hösten. Nu har vi fått de flesta butikerna att inte ha det i sortimentet.
Positivt är dock att polisen på Gotland har märkt en något nedåtgående trend gällande användningen av spice. Tryggve Karlsson säger att det är en ungdomsdrog och inte ens missbrukarna vågar använda den.
– De säger "jag tar inte ens i det där med tång, jag vet ju inte vad det är". De är riktigt rädda för den, de blir ju ordentligt sjuka och kan få psykoser.
Han ger ett konkret exempel på ett tillslag som polisen genomfört för en tid sedan. Då valde de att gå in i en lägenhet och möttes av flera ungdomar som fruktade för sina liv.
– Det var ett gäng som bara satt och skakade, de var livrädda och var oroliga för att de skulle dö. Nu har ungdomarna upptäckt att de blir jäkligt sjuka och de har sett många polare gå ned sig i den här skiten. Det finns några fall på fastlandet där ungdomar har dött efter att de använt spice.
En allvarlig sidoeffekt för ungdomarna är att några tvingas i det kriminella livet. Många kan inte betala för sig och får då köpa spice på kredit av personer som säljer det på Gotland. Kan de inte betala – då får de börja begå brott åt säljarna.
– Det är några som fått hjälpa dem att stjäla. Men det är inte alltid som de vågar anmäla sådana saker, de vet ju vad det är för personer.
Han avslutar med att säga att polisen får bra hjälp från vuxenvärlden. Flera gånger har de gått in i skåp i skolor efter att lärare larmat om att elever rökt spice.
– Om man ser sitt eget barn, eller får en liten magkänsla, då ska man inte tänka att det inte är något problem utan ta tag i det direkt. Man behöver inte alltid gå via polisen, utan kan gå via socialtjänsten om man vill, säger Tryggve Karlsson.