Polisen ökar sin närvaro i Sproge

- Vi kan inte jobba med skvaller och lösa rykten.Så säger kriminalinspektör Fredrik Södergren, som utreder de skadegörelser och bränder som inträffat i Sproge den gångna veckan.- Men vi är medvetna om att det finns konflikter som pyr, tillägger han.

Polismännen Johan Gardelius och Jan-Erik Sandström inspekterar brandplatsen.

Polismännen Johan Gardelius och Jan-Erik Sandström inspekterar brandplatsen.

Foto: Krister Nordin/Arkiv

Gotland2010-10-16 04:00
Som GT skrev i går sätter många Sprogebor bränderna i onsdags natt i samband med de grannfejder som pågått i socknen i många år.
Många oroas över den upptrappning de ser; hot och trakasserier som blir allt råare, stölder och medveten skadegörelse.

Fruktar för sina liv
Det finns till och med sockenbor som fruktar för sina liv. Kjell-Åke Hemmander berättade i gårdagens tidning att han fått ett skott efter sig när han varit på jakt.
Vid flera tillfällen har man vänt sig till polisen. Men ärendena har lagts ned.
Just nu utreds de två bränderna, dels foderladan som brann ned vid Snoder i Sproge och dels traktorvagnen som samma natt stacks i brand på en åker i Levide. Båda ägs av samma person och han fick tidigare i veckan även ett stort antal höbalar sönderskurna på en annan åker, vilket han har polisanmält.

Inga bevis
Det finns de som menar att det är hämndaktioner. Men ingen har några egentliga bevis.
- Självklart tittar vi på vad det kan finnas för samband mellan de här olika händelserna. Men vi kan inte jobba med rykten och spekulationer. Vi måste ha konkreta misstankar och bevis, förklarar Fredrik Södergren vid Gotlandspolisen.

Hot och våld
Han säger att polisen är medveten om att det finns konflikter som pyr i socknen och att det förekommit anmälningar om hot och våld tidigare.
- Men det är många socknar som har sina fejder och det händer ofta att vi får in märkliga anmälningar, säger han.

Det är extremt
Att det tar sig uttryck i anlagda bränder och att folk skjuter efter varandra måste väl ändå vara ovanligt?
- Ja, det är extremt och givetvis ser vi allvarligt på det som nu hänt. Men utan konkreta bevis är det inte mycket vi kan göra. Folk säger att de vet vem som gjort vad, de menar att "det vet väl alla". Men vi måste ha bevis för att komma vidare, säger Fredrik Södergren.

Rädda för att vittna
Förstår du att folk i socknen känner sig svikna och tycker att ni inte gör nåt? En insändarskribent från Sproge tar upp just detta i dagens tidning.
- Jag förstår att man tänker så. För dem är det självklart att det en granne de litar på säger sig ha upplevt är sant, men vi kan inte jobba med skvaller och lösa rykten. Vi måste ha bevis, som jag sa förut. Och vittnen, säger Fredrik Södergren.
Ett problem han upplevt i den här typen av grannfejder är att folk helt enkelt är rädda för att vittna.
- De säger att de vet vem som gjort vad, men när det sen blir förhör vill de inte längre stå för det. De är rädda, säger han.

Ska känna sig trygga
Efter veckans händelser i Sproge har polisen ökat sin närvaro i socknen.
- I mån av tid patrullerar vi i området, och vi har en del tillsyn med radiobil. Folk som inte har med eventuella fejder att göra ska ju kunna känna sig trygga, säger Fredrik Södergren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om