I patientdatalagen regleras hur vårdgivare ska behandla personuppgifter inom hälso- och sjukvården, samt hur patientjournaler ska föras. Enligt lagen så får den som arbetar hos en vårdgivare bara ta del av dokumenterade uppgifter om en patient om vårdgivaren deltar i vården av patienten eller av något annat skäl behöver uppgifterna för sitt arbete.
På Gotland har nu en vårdanställd polisanmälts misstänkt för otillåten journalöppning. Alla handlingar i ärendet är sekretessbelagda då det råder förundersökningssekretess. Men Gunnar Ramstedt, chefsläkare för hälso- och sjukvårdsförvaltningen vid Region Gotland, säger till Gotlands Tidningar att det handlar om en vårdmedarbetare som haft en tidsbegränsad anställning.
Om en vårdanställd läser en datajournal utan lov kan denne göra sig skyldig till dataintrång enligt Brottsbalken. Om hen åtalas och döms kan straffet bli böter eller fängelse i två år. Om brottet anses som grovt kan straffet bli fängelse i lägst sex månader och i högst sex år.
I fall av dataintrång som har uppmärksammats i media har det ofta handlat om vårdgivare som smygläst kändisars journaler eller vårdanställda som kikat i arbetskamraters eller släktingars journaler. Gunnar Ramstedt har ingen exakt uppgift om hur vanligt förekommande det är med otillåtna journalöppningar.
– Sett till hur många journalöppningar som sker varje dag så är det mycket sällan som det sker otillåtna öppningar, säger han.