Polis misstänkt för grovt tjänstefel
Poliskommissarie Olle Liljegren är misstänkt för grovt tjänstefel i samband med heroinbeslaget på Visby hotell i maj 2000.Det är åklagaren Pär G Lindell som anser att Liljegren låtit bli att berätta för polis, åklagare, försvarare och domstol vilken roll polisens informatör hade när väskan med 1,5 kilo heroin togs i beslag.
Vid rättegången framgick det aldrig att en informatör var anlitad av polisen. En man dömdes till nio års fängelse och advokaten har senare hävdat att hans klient dömts på felaktiga grunder.
Götblad bekräftade i HD
Carin Götblad, som var länspolismästare på Gotland vid beslaget, har inför högsta domstolen sagt att en informatör användes i samband med heroinbeslaget och att han fått ersättning.
Tre åklagare arbetar med ärendet från olika håll. Pär G Lindell undersöker om någon polis gjort sig skyldig till brott i samband med heroinbeslaget. En åklagare på internationella åklagarkammaren i Uppsala utreder informatörens inblandning. Han häktades i sin frånvaro för ett år sedan, misstänkt för grovt narkotikabrott i samband med heroinbeslaget i Visby. Senare släpptes han men är ännu misstänkt. Han lever under polisbeskydd sedan han hotats till livet i samband med att han hjälp polisen.
Benådad av Bodström
Förre justitieministern Tomas Bodström benådade honom en del av ett tidigare straff.
Peter Hertting har riksåklagarens uppdrag att utreda om den dömde knarklangaren ska få upprättelse. Han är dömd till nio års fängelse och utvisning ur landet.Sedan en tid tillbaka har han flyttats till sitt hemland i forna Jugoslavien och avtjänar de sista åren där.
Misstänkt för mutbrott
Parallellt med dessa tre utredningar, som ser ut att dra ut på tiden, greps för några dagar sedan ytterligare en polis. Han är misstänkt för mutbrott och har jobbat tillsammans med Olle Liljegren, men det är oklart om han varit inblandad i ärendet som rör heroinbelsaget. Mannen är släppt, men är fortfarande misstänkt.
Vill inte kommentera
Olle Liljegren är också delgiven misstanke om grovt vapenbrott i samband med polisaktioner i Falun och Stockholm. Han förnekar brott och vill enligt Lindell inte ge några ytterligare kommentarer.
- Min förhoppning var att han skulle berätta. Då hade jag haft lättare att gå vidare med ärendet. Som det är nu har jag bara en kriminell persons uppgifter att gå på och det är ingen bra grund för att gå vidare och förhöra folk, säger Pär G Lindell.
Ingen i polisledningen på Gotland vid aktionen har delgivits misstanke om brott.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!