Pojkar har sämre betyg, eller meritpoäng, generellt än flickor, men det är i svenska som skillnaderna är betydande. Skillnaderna gäller både Gotland och landet i stort.
Pojkarna ligger även sämre till när det gäller matematik och engelska, men där är skillnaderna inte lika stora och det kan handla om variationer mellan årskurser, förklarar Per Olof Sahlberg.
På skolornas bord
Barn- och utbildningsförvaltningen föreslår till BUN, som sammanträder på onsdag, att samtliga skolområden där det finns en förskolechef eller rektor ska få uppdraget att ta fram en handlingplan för man ska prioritera pojkar i skolarbetet för att ge dem förusättningar för att lyckas bättre i skolan. Under tidig höst ska varje skolområde lämna en rapport där man ananlyserar sin egen verksamhet och redovisar hur man ska förbättra sig och när det gäller pojkarnas resultat så kommer det att vara ett obligatoriskt förändringsområde.
– De kommer att ges ganska stor frihet i hur de ska arbeta, säger Per Olof Sahlberg.
Genusfråga
Hur skolorna ska förändra sitt arbete är lite oklart. I skolan kan man ju mäta arbetet med betyg men i förskolan är det mer svårmätt.
– Egentligen är det ju genusfråga också men nu vill vi ge det här uppdraget till skolorna och de får se vad de kan göra inom sin enhet det närmaste året för att påverka pojkarnas resultat i skolan, dels kortsiktigt men även långsiktigt.
Till sin hjälp finns inom regionen en genuspedagog på halvtid, Marit Olsson, som skolpersonalen kan bolla idéer med.
Man pratar ju om att pojkar tar för mycket plats i klassrummet, är det risk att det här blir på flickornas bekostnad?
– Så proffesionella måste vi vara att vi inte trycker ner en grupp för en annan. Däremot vet vi att pojkar tar plats i rummet, tar plats i tiden, och då måste man kanske vända på det och resonera kring hur vi kan få pojkarna att också ta plats i resultaten. Förväntningarna på dem ska inte bara vara att synas utan även presetera, i den positiva bemärkelsen.
Någon ekonomisk prioritering blir det dock inte.
– Det finns ingen sådan koppling ännu i alla fall. Möjligen blir det en del föreläsningar eller liknande i ämnet, säger Per Olof Sahlberg.