Plundrare slog till i Grötlingbo

Nio hål efter plundrare hittade Christer Bolinder i Grötlingbo i sin vall i söndags.Länsstyrelsen på Gotland hoppas nu att Riksantikvarieämbetet dröjer med att lägga ut mer information om fornminnen på nätet.

Gotland2008-06-28 04:00
När Christer Bolinder i söndags hämtade in hö från en vall upptäckte han att flera hål hade grävts i marken, och tuvor lagts ovanpå.
- Det här måste ha gjorts i våras, säger han.
Det är första gången han får besök av skattplundrare. Själv känner han bara till något enstaka tidigare fynd på gårdens ägor. Hans mor har till exempel funnit ett dräktspänne från vikingatiden, samt några mynt.
Christer Bolinder ringde polisen och länsstyrelsen skickade dit Dan Carlsson, för att undersöka platsen.
- Det är lätt i dag att ta reda på var fyndplatserna ligger, många finns i Fornminnesregistret som Riksantikvarieämbetet lagt ut på nätet, säger Carlsson.
Han säger att allmänheten sedan tre-fyra månader har tillgång till uppgifter som tidigare var förbehållna forskare och myndigheter.
- Bara på Gotland finns säkert tusen fyndplatser och hälften av dem är från vikingatiden.
Länsantikvarie Majvor Östergren säger att det fornminnesregister som i dag ligger ute på nätet fortfarande inte omfattar platser där riktigt stora fynd gjorts, så kallade depåfynd. Men Riksantikvarieämbetet vill offentliggöra även dessa.

Vill tömma fyndplatser
- Vi har från länsstyrelsens sida bett att vi på Gotland först ska få en chans att göra upp ett register över alla fyndplatser, så att vi får en chans att tömma de viktigaste, innan de blir allmängods, säger hon.
För att kunna göra det behövs också extra ekonomiska resurser, menar Majvor Östergren, som hoppas att Riksantikvarieämbetet avvaktar ännu ett tag.
Hon säger att vi på Gotland fortfarande har möjlighet att stävja plundrare. Något som man misslyckats med i England, där många fornminnen inte omfattas av något skydd alls.
- Där har de helt tappat greppet. Hundra tusentals människor går omkring och letar efter fynd och där är också metallsökare tillåtna.
Majvor Östergren säger att kartläggningen över alla fyndplatser på Gotland kommer att vara färdig i sommar. Till hösten fortsätter diskussionerna med Riksantikvarieämbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om