Platsen i bostadskön främst en försäkring

Omkring 26 000 personer är registrerade i Gotlandshems bostadskö, men bara en av tio har ett behov av en lägenhet. Å andra sidan finns det bara en enda lägenhet ledig i Visby just nu. En sexrummare för 9 000 kronor i månaden.

Foto: Petra Jonsson

GOTLAND2016-03-11 06:00

Var sjunde gotlänning bor i Gotlandshem. Totalt har bolaget 5 300 lägenheter på ön. Just den här veckan finns det 57 lediga bostäder att söka, men 48 av dessa är lägenheter i Visby som är under uppbyggnad och klara för inflyttning först i december 2016.

I övrigt fanns tre lediga lägenheter i Hemse, två i Slite, en i Fårösund och en ledig lägenhet i Visby.

– Ja, det behövs alla möjliga boenden nu, både inom allmännytta och privata alternativ. Vi ska bygga minimum 400 lägenheter fram till 2020 men vi hade nog, utan problem, kunnat bygga det dubbla och fått dem uthyrda, säger Arild Kleven, marknadschef vid Gotlandshem.

Men behovet av bostäder på Gotland kan inte utläsas exakt av hur kön till Gotlandshems lägenheter ser ut. Det framgår tydligt av den enkätundersökning som bolaget gjorde hösten 2014. Samtliga 26 000 personer som var registrerade i Gotlandshems bostadskö fick enkäten utsänd på mejl. Hälften svarade.

Det visade sig då att endast nio procent, var tionde person i kön, faktiskt var i behov av en bostad inom det närmaste året. 38 procent uppgav att de stod i kö som en slags försäkring för framtiden.

– Det här är en intressekö och inte en regelrätt bostadskö. Vi delar ju inte automatiskt ut en lägenhet till den som råkar stå först i kön, utan man måste själv aktivt söka en lägenhet och tacka ja till den för att få den, menar Arild Kleven.

En kö man står i för att kunna välja att söka en lägenhet alltså. Arild Kleven förstår att man registrerar sig som bostadssökande hos dem, trots att man inte just där och då har ett faktiskt behov, utan mer som en försäkring.

– Hälften av de som finns i vår kö bor inte ens på Gotland. Det kan vara så att man registrerar sig här för att i en framtid kunna välja att flytta hit, resonerar han.

Någon etableringsförtur, att ges förtur om man flyttar till Gotland för att till exempel arbeta här, finns inte inom Gotlandshem. Frågan har aktualiserats vid några tillfällen, men än så länge har inga politiska beslut fattats. Men det är vanligt i andra delar av landet, utanför storstadskommunerna, där man vill växa, berättar Arild Kleven.

De 48 lägenheterna i Adjutanten 4 på A7-området har redan 200 intresseanmälningar per lägenhet. Inflyttning är beräknad till december 2016.

– Den här lägenhetstypen tas emot väldigt väl. Det är tvåor, treor och fyror och alla har inbyggd diskmaskin och inglasad balkong.

Totalt förmedlar Gotlandshem 16-17 lägenheter per vecka. I snitt får den som vill ha ett kontrakt på en lägenhet i Visby vänta i sju år. I Hemse är motsvarande kötid två år. Men det varierar. Den som hade kortast kötid, av dem som nyligen fick en lägenhet i Adjutanten 3 på A7-området, hade stått i kö drygt tre år. Trots att det sammanlagt var 1 000 unika intressenter i den omgången.

– Snittiden dras förstås upp en hel del av den gruppen som bor bra där de bor, ofta i en av våra lägenheter i Visby, men som har samlat på sig många poäng och som därför kan välja och vraka som de vill bland alla våra lediga lägenheter, säger Arild Kleven.

Enkätsvar

Samtliga 26 000 registrerade i bostadskön fick enkätfrågorna.

46 procent svarade på enkäten.

41 procent söker aktivt en bostad.

14 procent av dem som svarade bor hos Gotlandshem i dag.

9 procent har behov av en bostad inom det närmaste året.

38 procent har registrerat sig som en slags försäkring för framtiden.

71 procent vill helst bo i Visby.

Åldersfördelningen i bostadskön ligger på samma nivåer som tidigare år.

53 procent av de registrerade är 20-39 år.

Källa: Gotlandshem

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!