- Det här är inte roligt. Det är en av de svåraste dagarna i mitt arbetsliv. En så här stor neddragning har jag aldrig varit med om, säger platschefen Göran Nährström precis efter han meddelat det svåra beslutet för de anställda i Visby.
Exakt hur många det blir som får gå är inte förhandlat och klart.
- Det rör sig om ungefär 20 personer, säger han.
De förändringar som är på gång i Visby är en förflyttning av produktionen av matfett och fil. Men även kyllagret kommer att avvecklas. Kyllager och produktion flyttas till Stockholm och smörproduktionen till Götene.
Det som blir kvar i Visby är pulverproduktionen, mjölk och grädde.
- Vi gör en översyn för att möta den ökade konkurrenskraften. Vi måste helt enkelt bli snabbare och bättre. Nu satsar vi på framtiden helt enkelt, säger Göran Nährström.
Beskedet kom som en chock för flera av de anställda även om de har haft på känn att smörproduktionen skulle försvinna.
- Det är först när beskedet kommer som man kan ta det till sig helt och hållet. Dessutom innebär det att många av de som är kvar kanske får byta avdelning och till och med börja jobba flerskift. Men nu försvann även kyllagret och det var nog inte så många som räknade med, säger Göran Nährström.
Inriktningsbeslutet berör alltså inte bara Gotland utan hela "Arlaland" som platschefen Göran Nährström beskriver det. Stora förändringar är på gång i Arlas strukturpaket där man koncentrerar produktionen till några få anläggningar i Sverige.
Varför förändringarna görs i Visby beror bland annat på att lagerhållningen av hela färskvarusortimentet skapar stora kostnader.
- Det blir mycket svinn genom att lagerhålla produkter på Gotland. Idag kasseras mycket, här kan vi göra en stor vinst genom mindre svinn.
Dessutom börjar de maskiner som används till smöret att bli för gamla, förklarar Göran Nährström.
- Maskinerna är 30 år och det behövs helt enkelt investeras i nya.
Finns det någon risk att hela Visbymejeriet läggs ned?
-Nej inte på tio år, men inget står hugget i sten. I nuläget har vi ett avtal med biogas Gotland som löper tio år framåt. Det kontraktet är vi låsta till.
Thomas Klang är ordförande i Livsklubben på Visbymejeriet. Nästa tisdag träffas man i Stockholm för koncernfackliga förhandlingar.
- Först ska vi klara av Sverigebiten sedan kommer vi till Visby.
Har ni haft det här på känn?
- Att vi skulle flytta matfettet har vi nog vetat i ungefär fem år. Men nu kom ju avvecklingen av kyllagret också. Jag kan ju säga som så att vi inte alls har samma idé om hur det här ska avvecklas som ledningen.
Kan det bli några naturliga avgångar eller är det uppsägningar det handlar om?
- Tyvärr är det så här att vi gamla är alldeles för unga för att det ska bli fråga om naturliga avgångar, förklarar Thomas Klang.
Göran Nähström fortsätter:
- Det känns tråkigt att bli av med pigga och alerta medarbetare.