Planer på ett arkivcentrum som blir unikt och praktiskt
Nu vill man samla alla arkiv under ett tak på Gotland. Det är arkiv som tidigare har varit uppdelade som exempelvis de statliga och kommunala arkiven, men det finns också olika typer av enskilda arkiv från föreningar, folkrörelser, privatpersoner och näringsliv. Man vill bygga ett nytt arkivcentrum i Visby som kommer att bli unikt i landet och dessutom mycket praktisktden som söker något speciellt behöver endast gå till ett enda arkiv.Pär Tell, intendent vid landsarkivet i Visby, tror att ett arkivcentrum kommer att locka folk att resa till Gotland för att exempelvis släktforska.
<span class=MR>Förlänger turistsäsongen?</span>
Ett liknande släktforskningsarkiv på Gotland kanske skulle kunna förlänga turistsäsongen, menar Tell. Det här lockar andra sorters turister till ön.
Någon i familjen kommer hit för att besöka släktforskningscentrum i Visby medan de andra spelar golf under tiden. Det gäller att locka hela familjen, säger Pär Tell.
Det nya arkivcentrumet i Visby skulle vara en byggnad med en yta upp till 3000 kvm och ligga på gamla A7-området i Visby.
Vid arkivcentrum skulle det kunna bedrivas grundforskning, finnas en bredare kompetens, hållas föreläsningar och seminarier, samarbete mellan olika kulturbärare, samarbete med kunskapsföretag och utbildningsanordnare, bedrivas internationellt samarbete. I arkivhuset skulle man på bästa sätt förvara och vårda arkivhandlingar, skapa sökvägar till information, ha reproduktion, bokbinderi och digitalisering.
Eftersom det var Arkivens Dag hade landsarkivet och kommunarkivet öppet hus i lördags. Landsarkivet koncentrerade sig på skatteutvecklingen och man hade tillfälle att kunna visa Sören Norrbys räkenskapsbok från 1523-1524. Kommunarkivet presenterade handlingar som visade kommunutvecklingen genom tiderna.
<span class=MR>Miljöprojekt</span>
Bertil Klintbom, tekniska förvaltningen, höll ett föredrag om alla de miljöprojekt som just nu pågår på Gotland. Klintbom sa bla att det kommunala målet är 100 procent förnyelsebar energi år 2025.
Bertil Klintbom räknade upp många gotländska projekt som har väckt nyfikenhet i omvärlden som exempelvis Almedalsbiblioteketbyggnaden som hämtar både kyla och värme från Östersjöns vatten. Han talade också om Gröna rum på Gråboskolan, Hansehuset på Säveskolan, Rickard Steffensgymnasiet, fjärrvärmen, vindkraften, elproduktion från överskottsvärme vid Cementa, biogas i Roma, kommunala bilar som drivs med biodiesel och vätgasdriven kollektivtrafik.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!