Pionjärerna i Visby

- Jag är definitivt pappa till flest barn på Gotland.Det säger Nils-Erik Eriksson på kvinnokliniken vid Visby lasarett. Det var han som såg till att Gotland var tidigt ute med att erbjuda IVF-befruktning till barnlösa par.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2010-12-04 04:00
Redan i mitten av 80-talet kunde kvinnokliniken på Visby lasarett erbjuda provrörsbefruktning till barnlösa par.
- Vi har varit något av pionjärer på vår lilla klinik, berättar Nils-Erik Eriksson.
Möjligheten till IVF var något av en revolution när den kom. 15 procent av alla par som vill få barn får problem. I en tredjedel av fallen hittar man ingen orsak till till att kvinnan inte blir gravid i barnlöshetsutredningarna, men när man förstår var hindret ligger finns problemet lika ofta hos mannen som hos kvinnan.
- Förr hade vi ingenting att erbjuda i alla de fall där det berodde på den manliga faktorn. Fick vi ett dåligt spermaprov fanns det ingenting att göra, berättar Nils-Erik Eriksson.
Metoderna har utvecklats en hel del sedan 80-talet. Man har blivit bättre på att välja ut de embryon som har bäst kvalitet. Förr återfördes flera befruktade ägg in i kvinnans livmoder. I dag är grundregeln att man bara återför ett embryo.
- Statistiken visar att det inte blir färre barn för att man gör så. En tvillinggraviditet är alltid riskfylld, förklarar Nils-Erik Eriksson.
Behandlingen också skonsammare för kvinnorna genom att äggen inte längre opereras ut, utan plockas ut med hjälp av ultraljud.
IVF har också blivit smidigare för gotländska par. Kvinnokliniken i Visby var först i landet med hormonstimulering på distans. Nu följer man äggblåseutvecklingen på Visby lasarett och sedan behöver paret bara tillbringa tre dagar på den klinik på fastlandet som plockar ut äggen, ordnar befruktningen och återför embryot.

Nils-Erik Eriksson är ena halvan av "fertilitetskliniken" på Visby lasarett. Sjuksköterskan Johanna Tammilehto utgör den andra halvan. De träffar alla par som söker hjälp för barnlöshet och gör en utredning. För att få komma hit måste paret i regel ha försökt få barn i ett års tid utan att lyckas. Och ibland är det bråttom när de har kommit så långt, för åren tickar på och även en IVF-befruktning har sina åldersgränser. Kvinnan får inte vara äldre än 40 år och mannen får inte ha fyllt 56.
- Man har gjort allt: Utbildat sig, gjort karriär, skaffat hus och sommarstuga och när det sedan är dags för barn så upptäcker man att det inte finns några ägg kvar i ägglådan, säger Nils-Erik Eriksson.
Barnlöshetsutredningar brukar gå snabbt. Med enkla undersökningar kan man upptäcka var hindret finns. Det kan orsakas av hormonella problem eller dålig kvalitet på spermierna.
En naturlig befruktning kan också förhindras av sammanväxningar eller ärrbildningar och i sådana lägen kan paren få hjälp av en provrörsbefruktning.
- Det är en förhållandevis billig behandling. Vi samarbetar med Karolinska universitetssjukshuet i Huddinge och kommunen betalar 16-17 000 kronor för varje behandling i Huddinge. För den summan får samhället mycket tillbaka. En människa har ett stort värde, säger Nils-Erik Eriksson.

Under årens lopp har kommunens generositet mot barnlösa föräldrar som vill pröva IVF-befruktning varierat. Vissa perioder har paren fått betala allt själva. Andra år har kommunen bekostat ett försök. Men sedan barnlöshet klassats som en sjukdom av Världshälsoorganisationen WHO får gotländska par tre betalda IVF-försök och statistiken berättar att ungefär en tredjedel av paren får ett barn efter dessa tre försök.
Hur många "provrörsbarn" som fötts på Gotland har aldrig bokförts, men de är många. Förra året bekostade kommunen 32 behandlingar som utmynnade i åtta barn. Förutom dessa åtta finns det också barn som kommit till världen efter IVF-behandlingar som har bekostats privat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om