Pionjärer inom rehabiliteringen
Sjukgymnasten Emmy Öhrström och arbetsterapeuten Anna Malkan Nelson är pionjärer inom äldreomsorgens rehabilitering.Det har nu gått nio månader sedan de tillträdde sina tjänster med basen i Gråbo servicehus i Visby.De finns hela tiden i huset, i verksamheten, övrig personal kan få hjälp, tips och råd när problem uppstår.
Till en början kommer pengar till tjänsterna från nationella handlingsplanen. Det är fråga om fasta tjänster, som räknas in i budgeten framöver.
Det är meningen att vi skall ha Gråbo som bas i två-tre år, säger Emmy. Sen skall vi till andra ställen inom äldreomsorgen.
<span class='mr'>Hjälp till självhjälp</span>
Det klassiska arbetssättet för de båda yrkesgrupper, som Emmy och Anna tillhör, är att göra insatser direkt för patienter. Men i detta pionjärarbete gäller det att få fram de bästa rehabinsatserna genom att främst vägleda personalen.
Vårt uppdrag är att ge personalen ett rehabiliterande synsätt i deras kontakter med varje boende, säger Emmy.
Det är på sätt och vis en hjälp till självhjälp för de boende.
Om en person har ont, har problem att hon skall gå så gäller det att aktivera den rörelse som han eller hon ännu har.
Istället för att till exempel bestämma om gåträning för en person två gånger i veckan skall personalen automatiskt får in att träna personen så fort den skall förflytta sig till toaletten, till köket eller annat ställe, säger Anna.
<span class='mr'>Aktiviteter i dagliga livet</span>
Hon berättar också om kvinnan som efter att ha suttit i rullstol och börjat träna upp sin gång igen, inte ville ha rullstolen inne i lägenheten, utan den skulle stå ute i korridoren.
Både Emmy och Anna är noga med att de inte arbetar på någon avdelning för rehabilitering utan där äldre bor i sina lägenheter.
Det är inte fråga om uppsökande verksamhet, säger Emmy. Visst kommer vi om det gäller akut sjukdom, om någon brutit sig eller annan akut situation.
Men för det mesta jobbar vi med aktiviteter i dagliga livet, i vardagen, säger Anna. Jag skall bedöma hur personer kan aktiveras, hur vi kan ordna det bäst vid duschning och andra praktiska saker.
Vi skall vara tillgängliga tillsammans med personalen, säger Emmy. Om jag skulle ha uppbokade tider skulle jag inte kunna vara tillgänglig. Som sjukgymnast gör jag så kallade funktionsbedömningar, hur personens rörelseförmåga är, balansgång, förflyttning med hjälpmedel, om personen behöver ha vidare rehabilitering och så vidare. Vi kan diskutera med den boende och med personalen.
Under den här första perioden på Gråbo märker Emmy och Anna att det uppskattas. De är inte experter vid sidan om utan kan hugga in och hjälpa till, till exempel "få handskar vid dörren och gå direkt in och hjälpa till vid duschen".
De är båda överens om att de har blivit väldigt väl mottagna på Gråbo servicehus. Stämningen är otroligt positiv och här är det ju egentligen rehabilitering 24 timmar om dygnet och det är personalen verkligen införstådd med.
Det är fart och fläkt där Emmy och Anna går fram. De skojar med dem vi möter i korridoren, de nickar mot kvinnan med rollatorn som just kommer runt hörnet vid matsalen.
Alla känner till dem numera, de tillhör huset, de har byggt upp relationer och de boende kan komma och prata en stund, kanske fråga om något.
Det är inte alltid vi har exakta svar eller lösningar, säger Anna. Men man kan diskutera problemen, både med personal och boende och det brukar underlätta.
<span class='mr'>Två-tre år går fort</span>
När de började sina tjänster på nyåret fick de också börja med att göra en plan för projektet. Nu när de kommit in i arbetet så ingår även möten med olika personalgrupper inom äldreomsorgen för det är ju inte bara på Gråbo man skall få del av deras resurser.
Vi måste också tänka framåt,säger Anna.
Och Emmy framhåller att två-tre år här går fort och det måste finnas framförhållning för kommande år.
Vad kan då en dag för dem innehålla för arbete?
Klockan tio i dag skall jag träffa en kontaktperson till en boende här, säger Anna. Vi skall prata om hur vi skall hitta aktiviteter som den boende tycker om, meningsfull verksamhet. Sen skall jag bland annat lämna ut hjälpmedel på eftermiddagen.
För övrigt finns Anna tillgänglig, vilket är viktigt för personalen.
<span class='mr'>Målet är färre timmar</span>
För Emmys del handlar det om sjukgymnastik.
Först skall jag ha typisk sjukgymnastik, säger hon. Det är en person som ligger i sängen och inte vågar eller vill gå upp. Nu måste vi göra en annan insats för att få personens leder i rörelse och jag har gjort ett program som jag skall gå igenom med personalen. Det är fråga om att underlätta såväl omvårdnadsarbetet som att underlätta för den person som ligger där.
Det är meningen att deras pionjärarbete skall leda någonvart för hela ön, bland annat kostnadsbesparingar genom minskat annat fall, färre hemtjänstimmar, ökat välbefinnande och färre belastningsskador bland personalen.
<span class='mr'>Det kan bli bra</span>
De här tjänsterna är ju sprungna ur Nationella handlingsplanen, säger chefen för kommunens äldreomsorg, Lena Lager. Vi vill visa att det kan bli något bra när man lägger pengarna på en sak istället för att lägga lite pengar på många saker. Här gäller det synsättet på rehabiliteringen. Vi har upp emot 1000 i särskilt äldreboende. Sju tjänster fördelade på sjukgymnaster och arbetsterapeuter finns till förfogande annars. Nu har vi fått de här två tjänsterna för att bygga upp kontakten med personal och boende på ett och samma ställe. Det har börjar mycket bra.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!