Pillrig havtornsskörd i Hejdeby

Förra året kunde Björn-Erik Franzén utan problem sälja 900 kilo havtorn, bland annat till toppkrogar i Danmark. Nu har årets skörd påbörjats hemma vid Nickarve i Hejdeby.

Färskt. En del av skörden packas i tråg och körs direkt till gotländska affärer.

Färskt. En del av skörden packas i tråg och körs direkt till gotländska affärer.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2009-09-02 04:00
- Det är ett fantastiskt bär. Hög syra. God smak. Jättegott, säger krögaren Fredrik Malmqvist på Restaurang 50 kvadrat i Visby.
Han köpte bär från Hejdeby förra säsongen, och tänker göra det i år också.
- Förra året gjorde vi pannacotta och sorbet på havtorn, men bärens syra gör dem goda även till fläskkött, säger Fredrik Malmqvist.
I fjol skördade Björn-Erik Franzén cirka 400 kilo havtorn på sin egen odling, och importerade dessutom 500 kilo från Lettland. Via Susanne Grefberg, som levererar gotländska råvaror till Danmark, såldes cirka 300 kilo till krogar i Köpenhamn.
I år blir den egna skörden inte lika stor. Det beror inte på vädret.
- Zucchinin och löken gick åt skogen av regnen i somras, men havtorn gillar när det är blött, säger Björn-Erik Franzén.
Att skörden minskar i år beror på skördemetoden han använde i fjol. Att plocka av bären ett och ett från de taggiga träden är pillrigt och arbetskrävande.
- Det lättaste är att klippa av hela grenar med bär och frysa in allt. Sedan är det enkelt att ruska loss bären från grenarna, berättar Björn-Erik Franzén.
Nackdelen med den metoden är, att de beskurna träden inte ger någon skörd året därpå. Det tänker Björn-Erik Franzén kompensera genom att ha fler träd. Han har satt nya och siktar på att inom några år kunna plocka bär från 250 träd och få skördar på minst 600 kilo.
- Jag kommer att behöva en fruktansvärt stor frys, konstaterar han.

Lättodlad
Havtorn är lättodlad. Bären är resistenta mot det mesta, och lämpar sig utmärkt för ekologisk odling. Problemet är när de ska plockas. Det är omständligt och sett till antalet arbetstimmar blir Björn-Erik Franzéns förtjänst inte stor.
- Jag gör det här mest för skoj. Men jag skulle gärna vilja åka över till Lettland och se vilka skördemetoder de använder. De lyckas hålla kostnaderna nere.
- Där skördar man också den här veckan. Jag borde åka dit nu, men har inte hittat någon pilot som kan flyga över mig, säger Björn-Erik Franzén.
Havtorn har blivit populärt. För sin smak kallas bären ibland för Nordens passionsfrukt. De är mycket rika på C-vitamin, men innehåller även vitamin A, E och B, samt fleromättade fetter. Det gör att havtorn inte bara är gott att äta, man gör även olja och tvål till hudvård. I Kina, där havtorn är mer vanligt, används olja från bärets kärna mot brännskador och eksem.
- Jag brukar göra juice på bären, men de flesta äter jag som de är, säger Björn-Erik Franzén och stoppar ett bär i munnen.
Havtorn är en rikt förgrenad, 1-3 m hög buske eller litet träd, med kraftiga grentornar.
Frukten är ett orange-gult, mycket saftigt och C-vitaminrikt bär, ibland omtalat som en nöt omgiven av en köttig blomaxel.
I Sverige är havtorn allmän på havsstränder från Uppland till Gästrikland. Odling av havtorn blir allt vanligare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om