Pigga gutar rullar året runt

Ålderdomens främsta symbol är inte längre nåt att skämmas för. Rollatorn blir allt mer poppis.

Fixare. Per-Åke Olsson.

Fixare. Per-Åke Olsson.

Foto: Krister Nordin

Gotland2009-09-15 04:00
- Framåt vintern hör många av sig och vill ha den "terränggående" varianten med grövre hjul, säger Lilian Nordström, arbetsterapeut.
I går inleddes folkhälsodagarna och siktet är noga inställt. Det ska bli färre fallolyckor och brutna lårbenshalsar, vägen dit går bland annat genom fler körda mil på rollator.
- Gotländska män och kvinnor över 80 råkar ut för fler fallolyckor än genomsnittet för riket och vi siktar på att komma under det snittet, säger Ann-Bodil Berggren, biståndshandläggare.
Motion är bara en del i receptet för minskade fallolyckor. Äldre gutar ska också lära sig att ta vara på sig bättre, kommunens fixare Per-Åke "P.Å." Olsson har sin egen förklaring till varför de skadar sig i så stor utsträckning.

De är envisa
- De är så envisa! Vi gutar är speciellt envisa och många bor ju ute i hus, då blir det att man kliver upp på samma stege som man klarat av i 50 år, säger Per-Åke Olsson.
Som kommunens fixare besöker han äldre personer året om och historierna om sturska seniorer är många.

Framtidstro
- Jag var ute hos en kvinna som är 82 år, hon var på väg att byta ut oljepannan mot bergvärmepump. Då har man framtidstro. Sen har vi en 95-årig dam i Hemse som brukar cykla ner till affären varje dag.
På almedalsbiblioteket inleddes den gotländska delen av folkhälsodagarna i går. Lilian Nordström är arbetsterapeut och hjälper Kjerstin Franzén med att inställningarna på hennes rollator.
- Jag har så dålig rygg och blev jätteglad när jag fick den här rollatorn. Jag bor nere på Garvargården vid Almedalen och brukar ta mig en tur här nere, säger hon.
Sjukgymnasten Kristin Hjort Stenström berättar att antalet rollatorer på gatorna bara kommer att öka.
- Det här är bara början, men i framtiden kommer det nog inte vara gratis med sådana hjälpmedel, det blir nog mer krav på individen, säger hon.

Stort allvar
Biståndshandläggaren Ann-Bodil Berggren berättar om en kvinna som verkligen tagit motionsbiten på stort allvar.
- Vi hade en 82-årig kvinna som hörde av sig för att få ett löpband hem. Hon hade redan ett, men hon berättade att hon slitit ut det och undrade om hon kunde få ett nytt att gå på. Så borde fler göra, men det finns ett problem med att många känner att de inte vill ligga samhället till last.
Fallolyckor
Om 40 år kommer hälften av Sveriges befolkning vara över 50 år och om fallolyckorna inte minskar beräknas kostnaderna för dem kosta samhället omkring 22 miljarder om året.
Omring 1 500 personer äldre än 65 år avlider varje år som en följd av fallolyckor, år 2005 fick 65 000 lindrigare skador.
Källa: Folkhälsoinstitutet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om