Pia Bergman - skattjägare

Svenska skatteverkets jakt på svartarbete och organiserad brottslighet leds från Visby.Här jobbar samordnaren Pia Bergman, med mer än 20 års erfarenhet av att leta fram pengar som undanhålls staten.- Varje år går samhället miste om 66 miljarder kronor i skatteintäkter bara på svartarbetet, säger hon.

fristad. Pia Bergman arbetar som samordnare vid skatteverket i Visby och leder myndighetens nationella arbete mot svartjobb och organiserad brottslighet. I jobbet ingår mängder av möten och arbetsresor, men det är i den gotländska naturen hon finner avkoppling. "Islandshästen är min fristad. Den ställer inga krav, när man umgås med djur är det här och nu som gäller."

fristad. Pia Bergman arbetar som samordnare vid skatteverket i Visby och leder myndighetens nationella arbete mot svartjobb och organiserad brottslighet. I jobbet ingår mängder av möten och arbetsresor, men det är i den gotländska naturen hon finner avkoppling. "Islandshästen är min fristad. Den ställer inga krav, när man umgås med djur är det här och nu som gäller."

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2009-10-17 04:00
Svartjobben finns i alla branscher men är vanligast inom näringar med mycket personal som bygg, bemanning och transport. Ju lägre utbildning på personalen, desto vanligare är problemet. Det säger Pia Bergman, som under åren sett hur problemen ökat.
- Det vore naivt att tro att den här typen av brottslighet inte också finns på Gotland. Allt som finns i Stockholm ser vi även här, men sannolikheten att åka fast på Gotland är mycket större eftersom det är lättare att vara anonym i en storstad.

Företagarfamilj
Pia Bergman har bland annat arbetat som lärare på komvux och Säve innan hon 1986 sökte jobb på skatteverket.
- Jag kommer själv från en företagarfamilj, och när jag förstod att det inte var fair play i branschen ville jag engagera mig, berättar hon.
Numera leder hon 300 personer inom myndighetens nationella arbete mot organiserad brottslighet och svartjobb, en uppgift som kräver att hon emellanåt arbetar i Stockholm.

Utsatt för hot
Under många år veckopendlade hon till huvudstaden, men sedan årsskiftet sköter hon jobbet främst från skatteverkets kontor i Visby.
- Det är på Gotland jag har mitt sociala liv, här är det nära till naturen. Jag har en islandshäst som är min fristad. Den ställer inga krav, när man umgås med djur är det här och nu som gäller.
- Visst, i bland är det lättare att leda jobbet om man är på plats i Stockholm. Vi har videokonferenser, men man ska aldrig underskatta det personliga mötet när det gäller att övertyga folk att tycka som en själv, säger hon.
När misstankarna är tillräckligt starka mot en företagare kan myndigheterna göra tillslag. Det sker vanligen tidigt på morgonen, i personens hem.
- Det är sällan så dramatiskt. Ofta skärper personerna sig, det gäller ju att bete sig så lite misstänkt som möjligt. Och hur många historier hinner du hitta på om du väcks klockan sex?
Det har hänt att hon utsatts för hot.
- Då har jag bitit tillbaka och sagt åt dem att hålla käften och be om ursäkt. Ofta är det kriminella personer som själva har det tugget, berättar Pia Bergman.

Ojämn kamp
Kampen mot brottsligheten är ojämn.
Lagstiftningen släpar efter, tycker Pia Bergman. Det saknas register över hur de kriminella nätverken är kopplade till varandra, och skatteverket får enligt lagen inte göra oanmälda kontroller hos arbetsgivare.
- Det gör att risken att fuskare upptäcks minskar samtidigt som vårt arbete blir otroligt tungrott.
Även om lagstiftningen inte uppdateras i samma takt som de kriminella hittar nya vägar till illegala inkomster, finns det ljusning, menar hon.
- Kontrollerna av kassaregistren på krogarna har gjort att allt fler fuskare åker dit. Myndigheterna har blivit driftigare, men fuskarna har inte hängt med.




















Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om