Peters skÀmt blev affÀrsidé

Det började som en skÀmtsam tanke i höstas.
Nu har skÀmtet blivit allvar.
I sommar öppnar Peter Brennwald gÄrdsbutik och musteri hemma vid Hallvide i Dalhem.

Gotland2007-06-02 06:00
Han Àr en av dem som startat eget företag i Är. Efter flera Ärs funderande har han slagit till.
- Att det blev ett musteri var lite av en tillfÀllighet. De senaste Ären har vi Äkt till musteriet vid MickelgÄrds i NÀr med vÄra Àpplen. I höstas fick vi veta att de tÀnkte sluta med musteriet och sÀlja maskinerna. Inte för att det gick dÄligt, utan för att det inte passade in i den övriga verksamheten i företaget. Och efter att ha funderat över vintern slog jag till, berÀttar Peter.

Kul med musteri
Familjen, hustrun Anna och barnen Martin, 10 Är, och Sofia, 14 Är, tycker det ska bli kul med ett musteri pÄ tomten.
Peter arbetar med systemförvaltning för en bank i Stockholm, men 75 procent av tiden arbetar han hemifrÄn.

Bisyssla
- I början kommer musteriet att vara en bisyssla. Eftersom jag arbetar mest hemma sÄ gÄr det bra att kombinera de olika verksamheterna. Sedan beror det pÄ hur verksamheten kan utvecklas, om jag kanske kan gÄ ned pÄ deltid.
Musteriet har en kort sÀsong, ett par mÄnader pÄ hösten. DÄ gÀller det att utnyttja maskinerna ordentligt. Men Peter har massor av idéer till hur verksamheten kan utvecklas framöver. Och redan till midsommar öppnar han gÄrdsbutik. DÀr ska han i första hand sÀlja nÀrproducerade grönsaker, odlade av svÄgern Frans Brozén.
Under fredagen anlÀnde byggsatsen till det hus dÀr musteri och gÄrdsbutik ska inrymmas. En byggnad pÄ 16 kvadratmeter som han bestÀllt ifrÄn SkellefteÄ.
Förra vÄren gick han en starta-eget-kurs hos Almi, för starta eget har han funderat pÄ ett bra tag. GÄrdsbutik har funnit i hans tankar, men han har inte velat konkurrera med butiken i Dalhem. Men nu Àr butiken nedlagd. Och nÀr sedan möjligheten att starta musteri dök upp slog han till.

Ser inga risker
- Jag valde enskild firma. Det passar mig bÀst i uppbyggnadsskedet. Visserligen innebÀr det en större ekonomisk risk för mig personligen, men jag satsar inte mer Àn jag kan förlora. Dessutom ser jag inga direkta risker. Jag vet ju vilken kundkrets de haft i NÀr, och jag tror inte att det Àr nÄgon nackdel att ligga nÀrmare Visby. Huvuddelen av kunderna i NÀr har nÀmligen kommit dÀrifrÄn, sÀger Peter.
Livsmedelsbranschen Àr ingenting nytt för honom. Han och Anna har tidigare arbetat mycket med dinkelmjöl bland annat och haft en del kontakter med Livstek.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om