Peter pressar ö-äpplen till välsmakande must
På Halfvede musteri i Dalhem blir gotländska äpplen till välsmakande must, fri från allt vad tillsatser heter.- Vi köper läsk och saft med konstgjorda ämnen för miljontals kronor per år, samtidigt som det ruttnar bort hur mycket äpplen som helst i våra trädgårdar, säger Peter Brennwald.
- Maskinerna har stått på Mickels gård i När tidigare. Vi fick nys om att de var till salu förra året och då tyckte vi att det var bättre att de stod här hos oss, det är närmare, vi har mustat väldigt mycket tidigare år, säger Peter Brennwald.
Förra året pressade familjen 150 liter.
- Vi gör av med ungefär en liter om dagen. Mina favoritäpplen är Stenkyrka, säger Peter Brennwald.
Men här mustas inte bara för eget bruk, hit kan också gotlänningarna komma med sina egna äpplen och utanför den nybyggda stugan, som rymmer musteriet, har det bildats en liten kö.
Från Tingstäde
Först ut är Aina Levin och Allan Andersson från Tingstäde.
- Vi hade säkert med oss 40 kilo äpplen, det är Aroma, Stenkyrka och sen tror jag att det är Gravensteiner. Egentligen är träden inte så stora, men det är så otroligt mycket frukt i år, det var det förra året också. Då gjorde vi otroligt mycket mos, så då tänkte vi att vi göt något annat med dem i år, säger Aina Levin.
Snabb process
Själva musttillverkningen går ganska fort. Äpplena hälls i en stor behållare där de sköljs och Peter Brennwald sorterar bort de fula frukterna.
Från behållaren går äpplena upp i en skruv till ett stort rivjärn. Peter Brennwald släpper sedan ner de rivna äpplena i ållor, torklådor, försedda med dukar.
Den rivna frukten slås in i dukarna, en ny ålla läggs på och fylls. När ållorna är fyllda flyttas de till pressen, som har ett tryck på cirka 100 bar och ut kommer musten, som till färgen påminner om dricke.
- Råsaft blir lite mörkare med skalen i. Äppeljuice som man köper i affären är filtrerad och vanligtvis gjord på koncentrat, säger Peter Brennwald.
Maskinen kan producera cirka 150 liter i timmen och 40 kilo äpplen blir cirka 20 liter must.
- Det blir ungefär hälften, men i år har det blivit lite mer, ett kilo har gett nästan sex deciliter, säger Peter Brennwald.
Aina Levin och Allan Andersson får ett smakprov på den egna äppelmusten.
- Gott, säger Aina Levin.
Äppelmusten är en ren naturprodukt, helt fri från tillsatser, som håller i tre till fyra dagar i kylskåpet innan den börjar jäsa. För längre förvaring är frysen att föredra, där håller musten i upp till ett år.
Fruktköttet som blir över kommer också till användning.
- Det går till djuren på svärmors gård, de har både får och kor, de blir vilda när jag kommer med det här på kvällen, säger Peter Brennwald.
Mammas äpplen
Anneli Annas och Jane Löfqvist från Visby, som hämtat äpplen i mammas trädgård i Västerhejde, har höga förväntningar.
- Det är så himla gott, jag har inte gjort must förut, men jag har druckit det i Skåne, säger Anneli Annas.
Äpplena i deras kassar förvandlas snabbt till dryck.
- Mmm, den var jättegod. Lite sur kanske, äpplena skulle kanske ha mognat lite mer, men väldigt fräsch och god, säger Anneli Annas.
De har tänkt använda musten som måltidsdryck.
- Den passar perfekt till maten, i alla fall i vårt hus, då får jag bort saften, säger Jane Löfqvist.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!