Pessimistisk generaldirektör tror inte på samtalslösning
- Tvisten mellan Rikstrafiken ochDestination Gotland går inte att lösa samtalsvägen. Den handlar om för mycket pengar.Rikstrafikens generaldirektör Staffan Widlert och Destination Gotlands vd Sten-Christer Forsberg hälsade artigt på varandra vid gårdagens lunchmöte, men Staffan Widlert tror inte ens att regeringen kan få parterna att förlikas.
- Någon borde ta initiativ och lösa upp knuten mellan Rikstrafiken och Destination Gotland, sade Göran Nygren och föreslog infrastrukturminister Ulrica Messing som lämplig medlare.
- Regeringen är medveten om avtalstvisten. Men jag tror det är mycket svårt att lösa den samtalsvägen, blev svaret från Staffan Widlert.
Dåliga avtal
Staffan Widlert var inte ensam om att beskriva avtalen mellan Rikstrafiken och Destination Gotland som väldigt dåliga. Men även om man tecknar dåliga avtal måste man stå för dem, påpekade Lolo Sturén.
- Det gör vi också. Läget kunde ha varit mycket värre för gotlandstrafiken om vi inte omfördelat pengar inom Rikstrafiken. Genom att Rikstrafiken fick 100 miljoner kronor extra av regeringen i början av året, och genom lyckade upphandlingar av flygtrafik i norr, har vi kunnat avsätta 60 miljoner kronor. Det täcker över hälften av kostnaden för det ökande oljepriset, sade Staffan Widlert.
- Oljepriset har gått upp med femtio procent de senaste åren. Nästa år beräknas gotlandstrafiken kosta oss 355 miljoner kronor. De pengarna har vi inte, så det fanns inget annat alternativ än att låta Destination Gotland räkna fram ett förslag med höjda biljettpriser och färre turer.
Beslutet om biljettpriser och turlistor skulle ha fattats av Rikstrafikens styrelsen den här veckan, men avgörandet har flyttats fram till den 17 november.
- Vi har täta kontakter med regeringen. Men om man tänker skjuta till pengar, och i så fall hur mycket, det vet jag inte. Men regeringen tar frågan på stort allvar, sade Staffan Widlert.
- Jag tror att regeringen är plågsamt medveten om att de satsningar man gett Gotland med ena handen är den andra på väg att ta bort, tillade han.
Samhällsekonomiskt minus
Mötet leddes av biskop Lennart Koskinen, som påpekade att staten får stora skatteinkomster när oljepriset skjuter i höjden. Då borde det finnas utrymme att ge gotlandstrafiken ett tillskott.
- Jag tror inte oljeprishöjningen är positiv för samhällsekonomin. De höjda priserna bromsar upp näringslivet, så sannolikt förlorar staten på prishöjningen, trodde Staffan Widlert.
Vad händer om oljepriset fortsätter att öka? undrade Lennart Koskinen.
- Det kommer alltid att finnas en avvägning att göra, antingen snabb trafik till högre kostnad, eller långsammare till lägre pris. Fortsätter oljepriset att stiga tror jag inte det är rimligt att bara kräva snabb trafik, svarade Staffan Widlert.
Detaljer offentliga
Nästa vecka kommer Rikstrafiken att offentliggöra detaljerna i underlaget inför kommande upphandling. Därmed får den som grundligt vill sätta sig in i förutsättningarna för kommande trafikperiod en möjlighet att se vad Rikstrafiken kräver. Staffan Widlert påpekade, att kommande avtal måste innehålla paragrafer som reglerar oväntade kostnadsökningar i trafiken.
Staffan Widlert fick även frågor om den nya snabbfärja som byggs i Italien. Även den frågan ska avgöras vid styrelsemötet den 17 november. Destination Gotland har erbjudit Rikstrafiken att byta ut HSC Gotlandia mot den nya färjan, utan att det kommer att medföra extra kostnader för staten. Staffan Widlert var skeptiskt till det löftet, men framförde även en annan synpunkt till varför Rikstrafiken är tveksam.
- Det kanske inte är så bra att teckna ett nytt avtal, när det samtidigt pågår en tvist om två andra, sade han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!