Personlig reklam för jobb

Sök intensivt, enträget och personligen. När trygghetsrådet bjuder in företag att prata om framtid och anställningsutsikter, blir de drygt 70 personer som kommer dit, varse om att det är personlig reklam som gäller.

Gotland2004-10-08 04:00
­ Vi har en rekordsäsong framför oss, säger Krister Wiberg från laminatföretaget Nimbus och lägger på en overhead med en motorbåt, som på marknaden säljs för drygt 20 miljoner kronor.
Det känns långt bort att sätt sig i den styrhytten, men enligt honom kommer det förutom de redan 200 anställda på ön, att behövas fler folk, men inte än på ett tag.
Olika yrkeskategorier som nämns är laminerare, montörer, snickare, lagerpersonal och ingenjörer, men det ska tilläggas att de flesta rekryteras internt.
Trygghetsrådet har bjudit in sex företag till missionshuset i Visby, så att de kan berätta sin syn på framtid och sysselsättning. Ledorden för den här torsdagsförmiddagen är att marknadsföra sig själv och se till att få in en fot, för att sedan kunna gå vidare inom företaget.
<span class=MR>Vildhjärnor med galna idéer</span>
Personalchefen för Svenska Spel, Eva Wetterdal, har liknande budskap som den tidigare talaren: att det går framåt, men att det inte planeras några nyrekryteringar annat än kanske någon enstaka tjänst. Där är det vildhjärnor som eftersöks, det vill säga affärsutvecklare, som kan genomföra nya idéer.
Det är ingen större ruljans av personal och den som vill lägga ut en krok kan lägga in sin meritförteckning på deras hemsida.
­ Vi har en egen arbetsförmedling med ungefär 7 000 aktiva intresseansökningar, säger hon.
<span class=MR>Snack i pausen</span>
­ Jag har haft otur, säger Gunn-Louise Johansson och berättar att hon efter 37 år på Posten sökte och fick ett chefsjobb på Pengar i Sverige, ett dotterbolag till riksbanken. På grund av omorganisation stod hon snart utan jobb och är sedan två månader inskriven på arbetsförmedlingen.
­ Min ålder ligger mig i fatet. Jag är 58 år.
I andra änden av lokalen står en trio, som efter anställning på Flextronics har startat eget, med kabeltillverkning och konsulttjänster. De har kommit dit för att hitta kunder.
­ Det går långsamt men säkert, säger Anders Allard om framtiden.
Han och kollegorna har fyra månader kvar av sitt starta-eget bidrag och det är mycket som måste göras. Tiden går alldeles för fort.
<span class=MR>Gotländska livsmedel</span>
­ Det är svårt att få in gotländskt på hyllorna i matbutikerna, men där försöker vi hjälpa till, säger Sten Jonsson från Livstek.
Enligt honom finns det finns jobb på ön, men inte kompetensen. Livsmedelstekniker efterfrågas och sådan utbildning finns inte här. Sten Johnsson berättar att 25 procent av alla på Gotland har någon anknytning till jordbruk. Han nämner olika inriktningar som mejeri, slakteri, KRAV-produkter, ägg och packeri av rotfrukter.
Men vad är det som behövs på ön?, frågar en seminariedeltagare.
­ Först och främst måste vi försvara det vi har och sedan satsa på småskalig livsmedelsindustri. Men då behöver vi som sagt folk som kan livsmedelsteknik. Än så länge marknadsför företagen sina egna produkter och säljare behövs inte i det här skedet, svarar Sten Johnsson och tillägger: Om du vill starta företag kan du testa din idé hos oss i försöksfabriken, där prövar vi förpackningar och allt som behövs när det gäller livsmedel.
<span class=MR>Bagarbarn</span>
Håkan Jakobsson, tillsammans med sin bror, är den tredje generationen som driver Eskelunds bageri. Han ser mycket positivt på framtiden och berättar att han en gång sprang ikapp en stressad fastlänning med ett smakprov. Hon tog en tugga av brödet, stannade upp och sa: ¿Hör du du. Det här smakar ju semester".
Att avanonymisera produkterna är ett mål. De och sex företag till har gått ihop för att marknadsföra sig i livsmedelsbutikerna, även på fastlandet. Tanken är att bland annat gotlandsbröd ska synas i de stora affärerna och ge en känsla av kvalitet och Gotland.
­ Vi tror att det här kommer att växa och då behöver vi folk, säger Håkan Jakobsson och tillägger: speciellt datakunniga, allting blir ju mer och mer automatiserat.
<span class=MR>Både ljus och mörker</span>
Flera företag kan gå ihop och anställa en konsult. Det är ett annat förslag som luftas på branschseminariet och presenteras av Jan Linell från det bidragsstödda projektet Tekniskt resurscentrum. Men än är det bara en tanke och han räknar inte med att det blir mer än tio till femton personer inom en tvåårs period, som kommer att anställas på det här viset.
Ett tips från Jan Linell är att hålla koll på generationsskiften i olika företag, då kan det finnas behov av konsult eller annan hjälp.
Sist ut är ett företag med 90 anställda på Gotland, Trelleborg Sigma, vars prognos ser lovande ut men som inte kan lova några arbetstillfällen. Inte än.
När företagen har presenterat sina tankegångar kring framtiden när det gäller sysselsättning, fortsätter deltagarna att diskutera. I salen delges både oro och förhoppningar:
¿Det är viktigt att presentera sig själv hos företagen, vi ska inte vänta på platsannonser".
¿Vi suckade, vi har fel ålder för att komma in".
¿Det är kontaktnät som gäller".
¿Låt oss starta ett eget bemanningsföretag".


Fotnot: Trygghetsrådet (TRR) arbetar med att stötta medarbetare, som blir eller riskerar att bli uppsagda på grund av arbetsbrist. Detta med vägledning och aktiviteter för personlig utveckling samt jobbsökning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om