Personalen känner sig varken kul eller fri

I går "nyöppnade" kultur- och fritidsförvaltningen på Lövsta landsbygdscentrum. Flytten från Visby har dock varit, och är, ifrågasatt.
- Det må vara regionalpolitiskt riktigt, men ur demokratiaspekt är det inte riktigt schysst, säger receptionisten Mona Eriksson som ser mestadels nackdelar - för medborgarna.

Gotland2006-04-25 06:00
Flytten från Kung Magnus väg pågick hela förra veckan och ännu återstår en del bestyr. I går kom i alla fall verksamheten igång, med lednings-, ungdoms-, fritids- och administrationsavdelningarna, kultursekreteraren och - utflyttad från Almedalsbiblioteket - även distriktsbibliotekschefen.
Sammanlagt har 18 anställda flyttat in i det gamla elevhemmet, där 2,5 våningar gjorts om för att passa verksamheten.
De nya lokalerna har sina fördelar, säger Mona Eriksson, assistent, receptionist och "allt i allo".
- Det är fräschare och större. Nu kan vi ta emot praktikanter, förr hade vi ingenstans att göra av dem. Jag tycker det är ett samhällsansvar, att kunna visa vad vi gör.

Få fördelar
Hon nämner också närheten till ett vackert änge och en bra lunchmatsal. Sedan tycks det vara slut på upplevda fördelar med flytten...
- Medborgarna blir absolut lidande! säger Mona Eriksson och konstaterar att förvaltningens verksamhet är sådan att personliga besök är vanliga.
Exempelvis förvaltar hon de närmare 400 nycklar, som hämtas och lämnas av dem som hyr kommunala gymnastik- och utbildningslokaler.
"För skojs skull", säger Mona Eriksson, har förvaltningen en tid fört statistik över antalet dagliga besökare.
- Ibland har vi bara haft 3, men oftast är det... låt se... 8, 15, 18 personer. Det tror jag vi tappar nu. Många tycker att det är jobbigt att ringa och vill ha ögonkontakt.

Drabbar unga
Oftast vill besökarna fråga om exempelvis bidrag, kulturstipendium eller - allra helst ungdomar - hur man startar en förening.
- Jag har väldigt svårt att se att en 16-åring ska ta sig hit ut, för att fråga om hur man bildar en skateförening!
För såväl samverkan mellan de kommunala förvaltningarna, som för demokratin, vore det bästa att allt fanns samlat på ett ställe. Det menar Mona Eriksson, som konstaterar att meningen delas med hennes kollegor.
- Kommunledningen säger att det inte är en tillfällig lösning, men det hoppas vi ändå att det är.

En som är nöjd
Påtagligt nöjd är däremot Lennart Blom, Lövsta landsbygdscentrums chef och rektor och därmed kultur- och fritidsförvaltningens nye hyresvärd.
Lantbruksskolans elevhem avvecklades 97/98 och sedan dess har lokalerna nyttjats av och till som expedition, datorsal, småföretagarhotell och personalbostad för Romateatern.
Nu hyrs merparten ut för en årskostnad på 852 000 kronor. Summan interndebiteras och är något lägre än den förvaltningen hade i Visby.
Enligt den konsekvensanalys som föregick flytten, antas dock förvaltningens kostnader för exempelvis resor till möten på annan plats, öka med omkring 170 000 kronor per år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om