Helagotland.se skrev på torsdagen att arbetsgivaren delat ut varningar till sjuksköterskor på lasarettet som, på grund av trötthet, sagt nej till att arbeta trots beordran. Nu säger lasarettets personalchef, Lena Karlsson, att uppgifterna inte stämmer med verkligheten.
– Någon skriftlig varning har inte delats ut. Det är offentliga handlingar, så hade någon varning delats ut hade man kunnat se det i våra diarier. Det här är uppgifter som skadar oss väldigt mycket och får stora konsekvenser, så jag vill bestämt dementera att några skriftliga varningar delats ut, säger hon.
– Att dela ut en varning är ett verktyg som vi har när någon missköter sig. Det kan exempelvis handla om när medarbetare ej följer sekretess och tystnadsplikt, arbetsvägrar eller är alkoholpåverkad på arbetstid.
Helagotland.se var under fredagsmorgonen i kontakt med hälso- och sjukvårdsnämndens sekreterare, som kunde bekräfta att det inte fanns några skriftliga varningar i nämndens diarium.
Tina Westberg är vice ordförande i Vårdförbundet och bekräftade på torsdagen uppgifterna om att varningar delats ut. På fredagen hade hon, i samråd med Vårdförbundets ordförande Therese Annas Ljung, ändrat sin syn på händelserna.
– Jag vill dementera att några skriftliga varningar delats ut till någon av Vårdförbundets medlemmar. Om det har missuppfattats är det olyckligt, säger hon, och fortsätter:
– Däremot har en del av våra medlemmar uppfattat att varningar använts som påtryckningsmedel. De signaler vi fått är att arbetsgivaren sagt att "om du inte kommer in och arbetar när du blir beordrad kan du få en varning".
Att arbetsgivaren skulle använt varningar som någon form av hot förnekas även det av personalchefen Lena Karlsson.
– Det är inte så det fungerar. Det här bygger på ett regelverk där arbetsgivaren först talar om för arbetstagaren och dennes fackliga organisation att ett fel begåtts och att arbetsgivaren överväger att lämna en skriftlig varning. Arbetstagaren och den fackliga organisationen kan begära en överläggning för att diskutera händelsen. Därefter tar arbetsgivaren ställning till om en skriftlig varning kommer att delas ut.
Hur allvarlig är personalbristen på lasarettet enligt er i ledningen?
– Jag skulle säga att läget är ansträngt, men under kontroll. Det är klart att det finns personal som har jobbat flera pass på kort tid, men om någon säger "jag orkar inte" så tvingar vi ingen. En beordring tar vi bara till när vi inte lyckats lösa situationen på annat sätt, och den senaste veckan är det en person som beordrats.
Tina Westberg:
– Våra medlemmar har meddelat oss att det förekommer beordringar, och det är egentligen den frågan vi vill lyfta. Om det delats ut varningar är egentligen inte det väsentliga för oss, utan det är att man missbrukar beordringsläget. Det är ett verktyg som ska användas vid nödlägen och inte i den dagliga driften. När ledningen själva säger att det inte är ett akutläge, då ska inte beordringsläge användas.
– När det brann på Torsburgen 1992 var det befogat med beordringsläge. Men det brinner inte på Torsburgen just nu. Personalen är otroligt pressad och sliten, och vi från Vårdförbundet oroar oss för deras hälsa.
Tina Westberg vill dock återigen betona att man inte befinner sig i något krig med sjukvårdsledningen.
– Vi vill gemensamt lösa bemanningsproblematiken.