Pensionsbehållningen ökar men ön har ännu de lägsta lönerna
- Pensionsbehållningen på Gotland är nu på en andraplats i ökning med 6,13 procent. Det tyder på ökade inkomster. Det är i varje fall positivt. Men vi ligger fortfarande lägst i landet när det gäller inkomst och därmed har vi också lägst pensionsbehållning av alla län.Det säger Ann-Sofie Kraft, som är försäkringsspecialist på försäkringskassan.
Det vi nu får reda på är prognoser som kan bli hundralappar högre eller lägre. Sedan förra året så lämnas mer exakta prognoser för dem som har passerat 60 år. Om man exempelvis är 63 år så får man prognoser för om man tar ut pension från 64, 65 eller 66 år. Är man ännu inte fyllda 60 år så får man fortfarande bara prognoser för pension vid 61, 65 och 67 år.
Prognosen grundar sig på den taxerade inkomsten två år tidigare, alltså i årets besked inkomsten 2005. Därtill kommer en lite högre siffra för något som kallas för slutlig pension. Det är vad pensionen förväntas bli om två år, då även det sista inkomståret finns med som grund för pensionens storlek.
Det finns också en prognos för vad pensionen ska bli vid två procents tillväxt. Men Ann-Sofie Kraft rekommenderar att man håller sig till uppgifterna som anges vid noll procents tillväxt. Framför allt om man har en bit kvar till pensionen. För ju närmare man kommer tidpunkten för pension, desto säkrare blir ju prognosen.
- Något vi ofta får samtal om gäller att det finns en skillnad mellan den taxerade inkomsten och det man kallar för pensionsrätt. Om man exempelvis tittar på den taxerade inkomsten och den är 300 000 kronor så är siffran för pensionsrätten lägre. Skillnaden är sju procent.
- Det är den allmänna pensionsavgiften som då har dragits ifrån. Det skiljer sig alltså åt, beskedet i orangea kuvertet och den taxerade inkomst man har haft, säger Ann-Sofie Kraft.
Till detta kan läggas en osäkerhet om hur stor del av pensionen som premiepensionen utgör. Det skiftar naturligtvis. Men vad man kan se av statistiken så ligger Gotland på fjärde plats i ökningstakt. Också detta har förstås att göra med inkomstutvecklingen, att andelen låginkomsttagare minskar medan tjänstesektorn med lite högre inkomster ökar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!