Pensionärs-rådet vill inte ha cook and chill-mat

Det kommunala pensionärsrådet vill inte ha stordrift och kyld cook and chill-mat på gotländska äldreboenden. Kommunalrådet Gustaf Hoffstedt är också skeptisk till att den kommunala matlagningen ska centraliseras till två eller tre storkök.

Kommunalråd. "Jag hoppas vi hittar en modell med fler kök", säger Gustaf Hoffstedt (M).arkivfoto: GA

Kommunalråd. "Jag hoppas vi hittar en modell med fler kök", säger Gustaf Hoffstedt (M).arkivfoto: GA

Foto: Fotograf saknas!

Gotland2009-10-02 04:00
Temat var mat när det kommunala pensionärsrådet samlades till sammanträde i mitten av september. Serveringschefen Lena Östergren berättade om kommunens matservice.
Pensionärsrådet fattar inga beslut, men tanken är ändå att de ska fungera som ett rådgivande organ till politikerna. Och när det gäller tillagningsmodellen "cook and chill" säger pensionärsrådet nej.

Utarmar maten
Cook and chill är ett av de matlagningssystem som har föreslagits för skolor, förskolor, sjukvård och åldringsvård på Gotland. Med detta system skulle man lägga ned så gott som alla tillagningskök ute i verksamheterna och i stället bygga två eller tre storkök där all mat för kommunen lagas och snabbkyls innan den fraktas ut till serveringsköken.
- Vi tycker inte alls om cook and chill-modellen, säger Eivor Rieem, som sitter med i pensionärsrådet som representant för Kommunalpensionärernas förbund.
- Maten är viktigt för de gamla och den modellen skulle utarma maten för de äldre. Det är så viktigt att man får känna lukten av mat som tillagas, fortsätter Eivor Rieem.

Hård centralisering
Kommunalrådet Gustaf Hoffstedt är ordförande för socialnämnden som beställer en stor del av den mat som kommer från de kommunala köken. Också han är mycket tveksam till att en så hård centralisering av den kommunala matlagningen.
- Jag är skeptisk till att man ska ha så få kök som kostutredningen föreslår. Ju närmare verksamheten maten tillagas, desto bättre. Jag hoppas att vi under resans gång ska hitta en modell med fler kök, säger Gustaf Hoffstedt och fortsätter:
- Problemet är bara att det är så stora prisskillnader mellan att ha så många kök som vi har i dag och en centraliserad matlagning. Som det är nu måste vi fatta fatta ekonomiskt ansvarsfulla beslut. Men jag hoppas att vi under resans gång ska hitta en modell med fler kök.

Intressanta lösningar
En modell Gustaf Hoffstedt gillar är den som har skapats på Åvallegården i Klintehamn sedan köket här lades ned. Nu får Åvallegården matleveranser från Hemse tre gånger i veckan, men potatis och tillbehör fixar man på plats.
-Sådana lösningar är intressanta. Personalen på Åvallegården tycker att de har fått större inflytande över maten än när de hade eget tillagningskök och den här modellen verkar också fungera ekonomiskt, säger Gustaf Hoffstedt.
Men Gustaf Hoffstedt är däremot tveksam till om man i framtiden kommer att kunna fortsätta att laga mat på så små enheter som avdelningarna på Iliansgården i Hemse
- Det är tveksamt om det kommer vara ekonomiskt försvarbart i framtiden att laga mat till bara tio eller tjugo personer. Men klarar man att hålla sig inom den ekonomiska ramen så är det naturligtvis värt att pröva, säger Gustaf Hoffstedt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om