- Det här är en konflikt mellan bankerna och de som inte klarar av de nya systemen, säger Stigh Wessman, ordförande i PRO Gotland.
Den nya tiden för med sig ny teknik, och i dag är trenden att nästan alla bankärenden ska skötas på kundernas egna datorer.
Samtidigt tjänar bankerna miljarder på minskad kontanthantering.
Men det är inte alla som klarar av den snabba teknikutvecklingen. Och hänger du inte med blir du utestängd, hänvisad till att vara beroende av andra för att kunna sköta din egen ekonomi.
Det är framför allt äldre och funktionshindrade som inte klarar av tekniken och de får betala dyrt för att sköta sina bankärenden på samma sätt som tidigare.
Många av de banktjänster som förr var gratis är nu avgiftsbelagda, och på Gotland slutar flera bankkontor helt med kontanthantering. Det är helt enkelt inte möjligt att ta ut pengar över disk, eller betala en räkning med kontanter.
I somras uppvaktade PRO Gotland länsstyrelsen med en lista på krav mot bankerna.
- De över 80 år är de som vi kämpar för, man diskriminerar människor som inte har den här kunskapen. Det är många av våra medlemmar som har problem med det här säger Stigh Wessman ordförande i PRO Gotland.
Kravet från pensionärerna är snabbt sammanfattat:
- Bankerna måste fortsätta att serva med kontanter, de ska medverka till utbildning och måste skicka ut pappersutskrifter om dragna autogiron och liknande. De måste också lämna ut ett alternativt kort som är gratis, säger Stigh Wessman.
Inez Eklund, 91, är en av de som betalar med sedlar och mynt i butiken.
- För oss gamla är det besvärligt med den nya tekniken, säger hon, och hon är inte förtjust i hur bankerna tar betalt för tjänster som tidigare varit gratis.
- De har blivit helt galna, konstaterar hon.
På länsstyrelsen är det länsassessor Morten Spencer som ansvarar för dessa frågor, och det är han som fått pensionärernas protest på sitt skrivbord.
Länsstyrelserna i landet rapporterar varje år till regeringen kring hur länens ekonomi fungerar. PRO Gotlands synpunkter tas med när läget summeras.
- Jag har full förståelse för dem, det blir mer och mer korthantering, något som också påverkar många småföretagare, säger Morten Spencer.
I november ska rapporten om situationen på Gotland var klar och levereras till länsstyrelsen i Dalarna.
- I början av december ska rapporten överlämnas till Näringsdepartementet och Annie Lööf, som är ansvarig minister, säger han.
Värt att notera i sammanhanget är att bankerna fortfarande har kvar det gamla girosystemet, där räkningarna skickas in manuellt. Den som inte kan betala sina räkningar på nätet kan alltså sköta betalningarna som före internetbankernas tid.