Pensionär ger skola ekonomiska problem

En skola på Gotland har fått ekonomiska problem därför att 280 000 kronor årligen går till ålderspension åt en tidigare lärare.
Nu begär rektorn att Gotlands kommun ska ta över kostnaderna.

Gotland2005-04-18 06:00
I maj 2002 beslöt skolan att en lärare skulle få särskild ålderpension. Den nytillträdde rektorn, som inte varit om att fatta beslutet, trodde att avtalet gällde till i början av detta år. Men nyligen upptäckte skolledningen att beslutet om ålderspension gäller fram till och med 2006.

Tilläggsanslag
Nu skriver rektorn till Barn- och utbildningsnämnden att skolan inte klarar av sin budget om 280 000 kronor ska gå till ålderspensionen. Rektorn vill att kommunen antingen ger skolan ett tilläggsanslag eller tar över finansieringen.
Bosse Stenholm, personalchef för lärarna, säger att i ett fåtal fall har ålderspension betalats ut till lärare, för närvarande uppbär två personer på ön sådana.
- Det är i stället för avgångsvederlag, säger Stenholm, och pensionen räcker fram tills personen i fråga fyller 65 år.
Han säger att tidigare finansierades sådana utgifter av kommunen centralt, men sedan några år är det var varje enskild skolas ansvar.
- 1998 betalade vi ut de miljoner vi hade för detta ändamål, direkt till skolorna. Tanken var att skolcheferna skulle ta ett större ansvar och anstränga sig för att få lärare att återgå till arbetet.
- Om inte den enskilda skolan betalar, vem ska då göra det? Det handlar hela tiden om samma pengar, skolbudgeten på ön, säger Peter Molin, ny skoldirektör i kommunen.
Han tycker också det är lite märkligt att en skola ska betala ålderspension till en tidigare lärare.
- Men den som inte tagit sitt arbetsgivaransvar får betala på det här sätt i stället, säger han och hoppas att skolledarna framöver tar detta ansvar.
Nu ska Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott i nästa vecka ta ställning till hur de tycker att utgifterna ska täckas.
Som ett avskräckande exempel på märkligt skolledaransvar berättade TT häromdagen att en gymnasieskola i Lidköping satt i system att köpa ut lärare man inte ville ha kvar. På drygt ett år har fyra lärare köpts ut och det kostade skolan fyra miljoner kronor. Skolledningen har bedömt att de utköpta lärarna var olämpliga för sina jobb.

Arbetsrätten gör det svårt
Lidköpings utbildningschef beklagar att man måste lägga ut så mycket pengar på avgångsvederlag men menar att arbetsrätten gör det svårt för skolan.
Kommundirektören påpekar att en uppsägning kan bli ännu dyrare än en frivillig uppgörelse. Politikerna däremot är tveksamma och tycker beloppen är "uppseendeväckande".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om