Pengarna ska gå till nya fartyg
- Acceptabelt.Så sa Gotlandsbolagets vd Jan-Eric Nilsson om rederiets vinst i fjol på 184 miljoner kronor.På gårdagens bolagsstämma gav han också besked om vad rederiet ska ha alla pengar till.
Gunnar Ek från Aktiespararna sville veta varför bolaget samlar på sig så enormt mycket kapital. Han tyckte att mer kunde delats ut till aktieägarna.
Foto: Krister Nordin
- De här är en av landets största och mest välbesökta bolagsstämmor, konstaterade styrelseordförande Björn Wolrath när han öppnade mötet.
Om det är intresse för rederiets affärer, chansen att träffa bekanta eller den goda lunchen som lockar mest får vara osagt.
Lång återhämtning
På menyn i går stod: "Havets Wallenbergare med dill och smörslungade räkor". Och till dessert: "chokladpannacotta med rårörda hallon".
Men innan man kom så långt hade en och en halv timme ägnats åt dagordningen.
Vd Jan-Eric Nilsson berättade om det gångna årets verksamhet, bolagets 145:e verksamhetsår.
- Året har präglats av global recession och en nedgång i sjöfartsmarknaden som det kommer att ta lång tid att återhämta, sa han.
Dramatisk kollision
Men trots svåra tider har Gotlandsbolaget gått med vinst. 184 miljoner kronor är det resultat som noteras för 2009.
- Acceptabelt, tyckte Jan-Eric Nilsson.
När det gäller Gotlandstrafiken nämnde han den dramatiska och uppseendeväckande kollisionen utanför Nynäshamn den 23 juli förra sommaren.
Ackumulerat kapital
- Det var väldigt ledsamt och vi kan bara beklaga att det inträffade, sa han.
Som svar på en fråga från en person i salongen en stund senare sa han också att bolaget vidtagit en rad åtgärder för att en liknande olycka inte ska kunna hända igen.
På plussidan för Gotlandstrafiken nämnde han passagerarsiffrorna, som under fjolåret ökade för tolfte året i rad.
Gunnar Ek från Aktiespararnas riksförbund ville veta varför Gotlandsbolaget samlar på sig så mycket kapital.
- Under 2000-talet har tillväxten varit nästan 17 procent per år. Det är en mycket stor ackumulering av kapital, sa han.
Fartygsförvärv
Han konstaterade samtidigt att Gotlandsbolaget bara delat ut strax över tre procent av vinsten, medan de flesta bolag delar ut ungefär 30 procent.
- Vad är syftet med denna enorma kapitalbildning? Är det familjen som på sikt vill köpa bort övriga ägare eller handlar det om fartygsköp? undrade Gunnar Ek.
Jan-Eric Nilsson gav ett entydigt svar, som man också hade kunnat läsa i årsredovisningen.
- Det egna kapitalet handlar om vår affärsidé, vi förräntar kapital för att kunna förvärva nya fartyg, sa han.
Investeringar i nya fartyg måste ske ungefär vart tionde år om man ska ligga i topp vad gäller ny teknik, förklarade han. Och det gäller inte bara färjetrafikens båtar utan i lika hög grad produkttankflottan.
De färjor som man planerar för i Gotlandstrafiken kostar mellan en och en och en halv miljard att bygga.
- En ganska enkel matematik visar att vi behöver den här kapitalbasen. "Cash is king", är vad som gäller idag. Att låna upp kapital är svårt, därför är det guld värt att ha egna pengar att investera, sa Jan-Eric Nilsson.
Fyra kronor
När frågestunden ebbat ut beviljades ansvarsfrihet för vd och styrelse, utdelningen på fyra kronor per aktie klubbades och en ny styrelse med idel omval valdes.
Gotlandsbolagets styrelse 1010 består av följande sju ordinarie ledamöter:
Bill Andréasson, Peter J. Lindskog, Björn Nilsson, Jan-Eric Nilsson, Björn Wolrath, Jonas Åman och Ann-Marie Åström.
Bill Andréasson, Peter J. Lindskog, Björn Nilsson, Jan-Eric Nilsson, Björn Wolrath, Jonas Åman och Ann-Marie Åström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!