Pengarna räcker inte!

Vart femte svenskt hushåll har svårt att få ekonomin att gå runt. Bland ensamstående med barn upplever 51 procent att ekonomin kärvar.
Snabba lån som lösning på akuta situationer kan bli en skuldfälla.
Ann-Marie Larsson, konsumentsekreterare i Gotlands kommun, ser en tydlig trend:
- Antalet skuldsatta människor ökar och skuldbördan tenderar att bli tyngre, säger hon.

Gotland2006-02-03 06:00
Det är till henne man vänder sig när ekonomin rasat ihop och fordringsägarna står i kö utanför dörren.
Men helst borde man ha kommit litet innan.
- Folk kommer ofta för sent, säger hon. De kommer när katastrofen är ett faktum och kronofogden redan jagar dem.

Det mesta går att lösa
Men hellre för sent än inte alls. Ann-Marie Larsson menar att det mesta går att lösa, även en till synes hopplös situation.
- Ja, jag brukar säga att ingenting är omöjligt. Men det kan ta tid och det krävs att man själv är aktiv och beredd att ta tag i problemen, säger hon.
Under fjolåret hade Ann-Marie Larsson hand om 89 ärenden som gällde budget- och skuldsanering. Året dessförinnan var motsvarande siffra 65.
Varje vecka får hon mail, brev eller telefonsamtal från människor som känner att de tappat kontrollen över ekonomin. Hon upplever att vi är på väg att få en större fattiggrupp.
- Klyftorna ökar, säger hon.

Hyggliga jobb
Bland dem som söker hjälp finns även människor med hyggliga jobb och fast inkomst. Men pengarna räcker inte.
- Från min horisont kan jag inte se annat än att skuldsättningen ökat. Ärendena tenderar dessutom att bli tyngre; det är fler skulder, ofta gamla. Folk fortsätter att skuldsätta sig trots att de redan har en rad fordringsägare efter sig. Tar nya lån för att betala av gamla skulder, vilket ofta förvärrar situationen ytterligare, säger hon och pekar bekymrat på de skyhöga räntor som vissa låneinstitut tar.

Problem av varierande art
Ann-Marie Larsson möter i sin roll som kommunens konsumentsekreterare människor med ekonomiska problem av varierande art.
- Många är drabbade på grund av att de inte förstått de ekonomiska konsekvenserna av de avtal eller kreditansökniongar de skrivit under, säger hon.
Det är också vanligt att människor drabbas av ekonomiska svårigheter på grund av skilsmässa eller arbetslöshet. En relativt ny grupp som har svårt att klara ekonomin är hushåll som tappat sin försörjning genom att de blivit av med sjukpenning eller sjukersättning.

Budgetrådgivning
Vad Ann-Marie Larsson kan göra är att i första hand ge budgetrådgivning. Hon sätter sig ned med personen/familjen och går igenom hushållets ekonomi. Tittar på alla utgifter, ser om det går att göra omprioriteringar, kanske rent av stryka någon utgiftspost helt. Och ser på inkomsterna; går det att öka dem?
- Men har man inget jobb är det svårt att påverka inkomstdelen. Så arbetslösa och sjukpensionärer hamnar i ett svårare läge, säger hon.
Hon är dock optimist och menar att oftast går det att hitta en lösning.
Men det kan ta tid. För en del kan skuldsanering vara enda lösningen att på sikt bli kvitt skulderna. Många av hennes ärenden går också vidare till kronofogden med begäran om skuldsanering.
Skuldsanering innebär att man i fem års tid lever på ett minimibelopp fastställt av kronofogden. Alla övriga tillgångar går till att betala av skulderna.
Om man då har väldigt lite pengar, hur ska man då prioritera?
- Hyra, el och telefon måste man prioritera. Och maten. Sätt dig ned och ta i din ekonomi, se efter vad som finns kvar när alla fasta månadsavgifter är betalda. Ge din ekonomi tid, svarar Ann-Marie Larsson.

Här är några av hennes grundtips:
? Tänk efter före
? Betala räkningar i tid så du slipper dyra påpminnelser
? Om du inte kan betala, kontakta fordringsägaren och förklara din situation
? Försök att spara lite varje månad så du får en buffert
? Om du måste låna, undvik snabbutlånande kreditinstitut
? Be om hjälp om du känner dig osäker
Att handla på kredit blir ofta dyrt. Snabba lån utan säkerhet har flera fall räntor som av privatekonomer och konsumentsekreterare beskrivs som ockerräntor.
Här är listan på några av räntevärstingarna:
? Jotex Finans 34,00 procent
? Ellos (Finaref) 34,00 procent
? Josefssonslån 34,00 procent
? Haléns finans 33,40 procent
? Jysk bäddlager 28,71 procent
? Åhléns mastercard 21,44 procent
? Ticket 16,60 procent (6-månaderslån)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om