Finalen i à rets eko-kock 2021 avgjordes pÄ Rinkaby gÄrd i VÀxjö i helgen, och dÀr var gotlÀndska Penda Thomsson en av fyra finalister, tillsammans med bland andra Alex Wukg frÄn Lilla Bjers. Men det blev slutligen Penda som tog hem förstaplatsen efter tvÄ tÀvlingsmoment med annorlunda inslag.
â Ăntligen! Det kĂ€nns overkligt men kul, sĂ€ger Penda Thomsson.
Hon berÀttar att första delen av finalen bestod av att tillaga en rÀtt baserad pÄ hemliga rÄvaror som de inte kÀnde till i förvÀg.
â Vi hade tvĂ„ och en halv timme pĂ„ oss. Det var spĂ€nnande eftersom jag inte riktigt jobbat med de hĂ€r sakerna i kombination tidigare. Det jag gjorde var en rĂ€tt pĂ„ glaserad pumpa med pumpapurĂ©, rostade frön, chilismör och friterad grönkĂ„l.
Den andra delen i finalen var Àven den helt ny för Penda.
â Det visade sig att vi skulle laga maten pĂ„ stormkök ute med sĂ€rskilda utvalda ingredienser. Det var första gĂ„ngen för mig, och mitt stormkök slocknade hela tiden â men jag lyckades fĂ„ maten klar, och den var varm nĂ€r den serverades, sĂ„ jag Ă€r vĂ€ldigt nöjd.
Penda tycker sjÀlv att eko blivit starkt förknippat med Gotland. Och kanske Àr det inte för intet som andra gotlÀnningar deltagit och vunnit just à rets eko-kock tidigare.
â Dels har vi mĂ„nga bönder pĂ„ Gotland som jobbar med ekologiskt och krav-odlat, och jag mĂ€rker att allt fler kockar vill jobba mer med "frĂ„n jord till bord", det Ă€r jĂ€ttebra, sĂ€ger Penda Thomsson.