Patienter kan vara lugna med nya datajournalerna

I går började också psykiatrin på Gotland med det nya datajournalsystemet Take Care. Därmed används systemet inom hela sjukvården, utom primärvården som än så länge använder ett annat system kallat Medidoc.
Men det finns en oro hos patienter och anhöriga för att risken för att obehöriga ska ta del av journalerna skulle öka genom datoriseringen.
Oro finns också hos en del anställda inom psykiatrin för att journalerna skulle vara tillgängliga för dem som jobbar på Visby lasarett.

Gotland2004-11-02 06:00
? Vi ligger i samma system som klinikerna på lasarettet. Men våra journaler är skilda åt från övriga delar av sjukvårdsförvaltningen, säger Margareta Jacobsson, chef för psykiatriska mottagningen på Länna i Visby.
? Jag kan förstå om det finns en oro bland patienter och anhöriga på ett litet ställe som Gotland. Nyfikenheten är större på ett litet ställe och får större konsekvenser. Därför är det viktigt att hålla sig till de regler som finns, säger Ann-Kristin Forsman, barnmorska och ordförande för Vårdförbundet på Gotland.
Det har nu gått ett par år sedan beslut togs om att införa digitala journaler, som ska ersätta de gamla pappersjournalerna. Kvinnokliniken fick bli pilotklinik. Sedan fick barnmorskor och sjuksköterskor därifrån utbilda personalen på andra kliniker.

Går långsamt framåt
Men trots att det nu har gått två år sedan man började med det nya datasystemet, så finns förutom datajournaler även de gamla pappersjournalerna kvar på kvinnokliniken.
? Man säger hela tiden att det är på gång. Den dagen man får in alla dokument i datasystemet, då tror jag det blir bra. En nackdel med Take Care-systemet är att det tar mycket tid, inte bara i början utan även senare. Det finns fortfarande delar som inte är med i systemet men som kommer med senare. Men fördelarna överväger när man får samlat på ett ställe.Det blir säkrare för patienten när man exempelvis direkt kan se uppgifter som är viktiga att ta hänsyn till vid behandlingen, säger Ann-Kristin Forsman.
Take Care är inte bara ett journalsystem. Det är också ett patientadministrativt system, ett remiss- och svarssystem och ett kassasystem. En centralkassa finns på lasarettet och den är hopkopplad med Take Care-systemet för att underlätta registrering och betalning i samband med patientbesöket.
Men framför allt ska det vara säkrare för patienten när all information blir samlad på samlad på ett ställe. Så har det inte varit med pappersjournalerna.
Också öppenvården ska med i det här datasystemet, som har utvecklats i nära samarbete med Huddinge sjukhus.
Men än så länge har primärvården ett eget datajournalsystem, Medidoc. Först när också primärvården finns med så får man den bästa effekten av datajournalerna.

Skilda system
? Min dröm är att få allt i ett dokumentationssystem, säger fackrepresentanten Maria Ahlmark, som arbetar inom äldreomsorgen.Man har köpt in ett annat system inom äldreomsorgen för äldreomsorgen i stället för att samordna med primärvården.
? Nu ska man snart utbilda personalen i det datasystemet för journalerna. Vi hade från Vårdförbundet synpunkter på upphandlingen som Gotlands vård och omsorg genomförde. vi var inte helt nöjda. Men nu när man har köpt det här systemet, så måste man komma i gång, säger Maria Ahlmark.
Hon tycker också att säkerheten inte är något större problem jämfört med att använda pappersjournaler.
? Man kan även vara orolig för pappersjournaler. Men vi har klart för oss vad vi får och inte får göra enligt lagen. All legitimerad personal är styrda av lagar. Men jag skulle önska att arbetsgivaren ökar tillsynen när det gäller datajournalerna.
? Samtidigt anser jag att man har så mycket att vinna på att ha en sammanhållen journal, inte minst patienterna, säger Maria Ahlmark.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om