Passagerarna kan känna sig lugna

Farligt gods transporteras mot alla bestämmelser på passagerarfärjor i stället för på avsedda specialturer.
Detta för att godschauffören vill vinna tid eller helt enkelt tycker att dessa överfarter är trevligare än de för passagerare avlysta särskilda farligt gods- turerna.
Det hävdar en kustbevakningsinspektör i östra regionen.
Men Per-Erling Evensen, marknadschef vid Destination Gotland, dämpar larmet.
­ Passagerarna kan känna sig lugna, det är proffs som sköter det här. Det har heller aldrig hänt något vid sådana transporter hos oss.

Gotland2002-10-09 04:00
Det är i en artikel i Svenska Dagbladet som kustbevakningsinspektör Anders Melander slår larm.
­ Det här är ett av de allvarligaste problemen vi har med farligt gods. Det förekommer både på öst- och västkusten men det finns en tonvikt mot de nya länderna i öst.
Bakgrunden är att det är relativt lätt att ta sig ombord med farligt gods för den som vill och är beredd att ta risken. Dagens säkerhetssystem bygger på att de som äger och fraktar godset öppet deklarerar vad som finns i lasten.
Vill föraren undvika det tar han bort varningsskyltarna från bilen och visar inte upp transportdokumenten när han löser biljett.
Anledningarna till detta kan vara flera. Man slipper trafikpolisens rutinkontroller av laster med farligt gods under färden genom Sverige. Man slipper en trist kväll på ett containerafartyg.
<span class=MR>En veckotur</span>
Eller man undviker dyrbar väntan på nästa godkända fartyg. Det sistnämnda skälet anges vara det som kan förekomma i Gotlandstrafiken som bara har en reguljärtur i veckan för det farliga godset.
Som exempel nämns också att det finns en fällande dom mot en åkare som kört ombord på Gotlandsfärjan lastad med acetylen och ren syrgas, något som blir högexplosivt vid blandning.
Men Per Erling Evensen vid Destination Gotland ser inte det farliga godset till ön som ett problem. Han bekräftar att det går en tur i veckan för detta ändamål. Det är "Thjelvar" som kör den turen och då tillåts inga "vanliga" passagerare ombord.
­ Vi har 570 000 längdmeter gods per år och det är åkarna som i allt väsentligt handhar det här. Godsoperatörerna/fraktföretagen är duktigt folk som känner till vad som gäller för farligt gods och är försedda med korrekta fraktsedlar som vi inte har någon anledning att ifrågasätta.
Och farligt gods kan vara allt från färg till sprängmedel, sammanlagt listas över 4 000 ämnen i en internationell överenskommelse.
­ Farligt gods indelas i olika klasser, det är en hel vetenskap. Dynamit och smällare körs exempelvis på en helt egen tur.
Kontroller av godset görs inte av rederiet utan det är kustbevakning och polis som anvarar för detta. Man ser också på surrningar och andra detaljer som är viktiga för sjösäkerheten.
Per Erling Evensen:
­ Det har aldrig inträffat någon händelse hos oss på grund av farligt gods. Passagerarna kan känna sig lugna, det är proffs som sköter det här.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om