Passageraravgifterna höjs

De omtvistade höjningar i hamntaxan skall genomföras.
Det beslutade kommunfullmäktige på måndagen, trots skarpa protester från oppositionen. Den votering som avgjorde ärendet slutade 41-30 till förmån för kommunstyrelsens förslag.
Det innebär att passageraravgiften för kryssningsfartygen höjs till 20 kr från nuvarande 6 kr.
Dessutom höjs avgiften för sockerbetor från nuvarande 5:35 per ton till 5:90.

Gotland2005-02-15 06:00
Opositionen ville att passageraravgiftens höjning skulle begränsas till 10 kr och avgiften för sockerbetor sänkas med 3 kr per ton.
? Det här handlar faktiskt om Gotlands huvudnäringar, sade Eva Nypelius (c) som angav tonen från den borgerliga sidan.
Hon menade att det kunde finnas alldeles speciella skäl att överväga höjningarna extra noga.
? Det är viktigt att kommunen visar en positiv attityd.
Den föreslagna höjningen av taxan för sockerbetor var helt omotiverad avsåg hon. I synnerhet som investeringarna i Klintehamn gjorts utan kommunala medel.
? Det är oetiskt att ta betalt för någonting som vi inte investerat i själva, sade Bror Lindahl (fp). Och på den punkten fick han fullt stöd av Hans Klintbom (c)
Höjningen av passageraravgifterna har motiverats med ökade kostnader för sophantering och nödvändiga säkerhetsåtgärder..
Men det var inte ett tillräckligt starkt skäl, ansåg Eva Nypelius och förordade en stegvis höjning.
? Vi måste vara konkurrenskraftiga. Därför skall vi vara lite försiktiga.
Lena Celion (m) instämde till stor del i vad föregående talare sagt:
? Vi höjer med 10 kr i år och sedan får vi se var vi hamnar.
Hon erinrade också om att det gäller särskilda regler för Visby hamn eftersom den är en koncessionshamn. Andra hamnar har helt andra möjligheter att förhandla om passageraravgifternas storlek.
Inger Harlevi (m) beklagade att turistnäringen inte fått komma till tals innan förslaget lades fram.
? Från turistisk synpunkt har det inte gjorts någon konsekvensanalys.
? Jag förutsätter att höjningen motiveras av ökade kostnader för säkerhetsanordningar, sade Torgny Lihnell (mp). Är självkostnadspriset 20 kr då ska vi också ta ut det.
Torsten Gislestam (c) hade viss information om att nya farledsavgifter skulle drabba passagerartrafiken. Men det fanns ingen som kunde klarlägga vad detta handlar om
Sonia Landin (s) anslöt sig helt till ks-förslaget. Och hon tyckte att det skulle kännas konstigt att plocka ut och stödja en vara av alla dem som hanteras i hamnarna.
? Det är inte måttligt vilka överord som tas till i den här debatten, sade kommunstyrelsens ordförande (s) Jan Lundgren. Jag är helt främmande till att ge kommunalt stöd till en produkt som transporteras på havet.
? Varför föreslår ni inte att ge bort hela avgiften, sade han vänd till sockerbetans vänner.
Beträffande höjningen av passageraravgiften:
? Självklart skall verksamheten stå för sina egna kostnader.

Snabbt sammanträde
På kommunfullmäktiges dagordning fanns den här gången endast 25 ärenden.
De flesta besluten kunde ta utan debatter i enlighet med kommunstyrelsens förslag. Sammanträdet var över på två timmar vilket inte hör till vanligheterna. Men så var den med revideringen av vattenplanen, ändringen av renhållningstaxan, Riktlinjerna för basutformning av bostöder.
Men när fullmäktige kom till den nya sotningstaxan tyckte Staffan Bergwall (m) att det fanns en dels oklarheter. Och därför yrkade han på återremiss för att få klarlagt vad som skulle gälla beträffande kostnader och tidsintervaller för brandskyddskontrollerna. Men sotningstaxan antogs utan vidare debatt.
Eric Martell (s) förklarade varför en motion från Tommy Gardell (s) om inrättande av ?ett forum för Vuxenutbildning? blivit liggande. Den förklaringen fick Eva Nypelius att reagera.
? Om vi ägnat oss åt samarbete i ställer för smutskastning hade vi kommit jäkligt långt i den här kommunen.

?Inte rumsrent?
Eric Martell reagerade på att Eva Nypelius angrep Tommy Gardell som satt i publiken och inte hade rätt att yttra sig. Det är inte ?rumsrent? menade han. Då bad Eva Nypelius i princip om ursäkt.
Gunnar Tinge (fp) höll en långt och välformulerat anförande om vad konsekvenserna blir när bidraget till pensionärsorganisationerna skärs bort. Han hade i en motion föreslagit en omprövning av beslutet.
De äldre är en mycket stor resurs som utnyttjas dåligt, sade han bland annat.
Han var dock nöjd med att hans motion nu lett till att kultur- och fritidsnämnden får i uppdrag att redovisa konsekvenser och motiv för ett slopande av bidragen till pensionärsorganisationerna i sitt underlag för budget 2006 och 2007.

Medborgarförslagen föll
Åtta medborgarförslag fanns på dagordningen. Och dom avslogs så gott som genomgående utan någon diskussion.
Avslag blev det sålunda för Ann-Mari Gibsons förslag att det skall ordnas utbildning i hortikultur i Botaniska trädgården.
Avslag blev det för Björn Smitterbergs förslag att torghandel inte skall tillåtas vid Katträngen i Visby hamn.
Avslag blev det för Åke Kahlboms förslag att kommunen gratis ska upplåta mark för bostadsbyggande till personer som flyttar till Gotland. Avslag blev det på Pia Jääskeläinens förslag om att behålla försvaret på gotland som en fredsbevarande länk i östersjöområdet.
Avslag blev det på Lars Lindgrens förslag om att sänka ersättningen för dem som använder egen bil i tjänsten.
Ett medborgarförslag, med beklagande, från Evert och Solveig Malmström angående vindkraftparken söder om Klintehamn ansågs besvarad med hänvisning till den demokratiska process som föregått antagandet av detaljplanen för området.
Till sist förslaget att öppna en förbindelseväg mellan Herkulesväg och Planetgatan i norra Visby...
Det föll inte heller i god jord. För dagen finns det inte tillräckligt starka skäl för att ordna en sådan förbindelseväg. Bakom förslaget stod Tobias Berggren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om