Påsken från hare till ö

Inte trött på påsken än? Här är en ordlista över vårens storhelg!

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2009-04-11 04:00
Påsk-hare
En fiktiv figur ur en barnsaga som, liksom många andra "svenska" traditioner, importerats från Tyskland. Där delar haren ut ägg, här avbildas han ofta i choklad.
Påsk-lilja
Påskliljan symboliserar Jesus, som i Bibeln bland annat kallas "liljan i dalen". Enligt Bibeln skapades blomman trumpetformad, för att förkunna "Han är uppstånden, ja han är sannerligen uppstånden!" Liljornas vita färg symboliserar renhet och oskuld, lökarna det gryende livet.
Påsk-måne
Påskhelgen är rörlig och påskdagen infaller alltid den första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen. Påskdagen kan tidigast vara den 22 mars och senast den 25 april.
Påsk-korg
Det kan ju tyckas naturligt att man behöver en korg att lägga äggen i. Faktum är dock att den har sitt ursprung i en gammal katolsk sed; att ta påskmiddagens mat med sig till mässan för att få den välsignad.
Påsk-kort
I Sverige blev det vanligt att skicka påskkort i början på 1900-talet. Påskharen var till att börja med ett vanligt motiv, då i regel tryckt i Tyskland, men när den svenska tillverkningen satte igång blev påskkärringar, ägg, kycklingar, hönor och tuppar betydligt mer vanliga. I Västsverige var det längre tillbaka också vanligt med påskbrev, inte sällan med lite elaka skämt, som skickades eller kastades in till grannar och bekanta.
Påsk-kärring
Enligt folktron släpptes de onda krafterna fria när Judas på skärtorsdagen förrådde Jesus. Under medeltiden eskalerade rädslan för det onda i omfattande häxprocesser och påskkärringarna är en kvarleva därifrån. De sägs flyga på kvastar till Blåkulla för att festa med djävulen. Förr tände man ofta stora eldar för att skrämma bort dem. Sedvänjan med "påskeldar" finns fortfarande på vissa håll.
Påsk-ris
Påskriset, eller fastlagsriset, blev en tradition under 1600-talet. Under långfredagen brukade man risa varandra, piska varandra med ris, för att påminna om Jesus lidande och död. Det finns också en hednisk tradition som säger att den som piskas av ris får del av trädets livskraft. Under det mer upplysta 1700-talet frångick man allt mer denna smärtsamma sedvana och började, i enlighet med den tidens ideal, ta in riskvastarna i huset och smycka dem med exempelvis färgglada band och pappersblommor. Fjädervipporna blev vanliga på 1930-talet.
Påsk-ägg
Ägget är en central symbol för fruktbarhet och liv. Vill man dramatisera en smula kan man säga att äggets skal symboliserar graven (inte minst Jesus) och att kycklingen därför när den tar sig ut inte bara föds - utan också återuppstår. Dessutom har ju hönsen med våren och ljuset redan satt igång och värpa igen, så till påsken finns ägg i överflöd. Inte minst hos dem som har egna höns men ändå har fastat i de stipulerade 40 dagarna.
Påsk-ön
En ö i södra Stilla havet väster om Sydamerika, i den chilenska regionen Valparaíso. Har fått sitt namn av att Jakob Roggeveen och hans besättning firade påskdagen utanför ön innan de klev i land. Ön är känd för sina 600 stora stenstatyer, moai, som står utplacerade längs strandlinjen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om